skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Do przygotowania chudych naleśników z cukinii potrzebujemy: dużej cukinii( zwykłej lub cukinii); mleko owsiane; mąka; suszony czosnek; mielony czarny pieprz i sól. Olej roślinny do smażenia.
Krok 2:
Umyj cukinię, osusz, odetnij łodygę i końcówkę. Zetrzyj cukinię na średniej tarce. Jeśli cukinia dała zbyt dużo płynu, możesz trochę wycisnąć masę cukinii, aby później nie trzeba było dodawać zbyt dużej ilości mąki. Włóż startą cukinię do miski.
Krok 3:
Wlej mleko owsiane, dodaj mąkę, suchy czosnek, sól i pieprz. Dodałam jeszcze trochę francuskich ziół z młyna.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj masę, aż będzie gładka. Jeśli masa jest zbyt płynna, możesz dodać trochę więcej mąki. Nie przesadzaj, bo naleśniki nie będą tak delikatne! Lepiej spróbuj upiec naleśniki próbne. Jeśli smak i konsystencja są odpowiednie, wystarczy mąka. Jeśli nie, Dodaj, ale po trochu.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką stołową połóż masę cukinii, uformuj małe równe naleśniki. Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
Krok 6:
Podawaj placki z cukinii na gorąco. Jeśli przestrzegasz postu, to bez niczego, a jeśli nie, możesz z kwaśną śmietaną. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
teraz prawdziwy trend na wszelkiego rodzaju produkty ekologiczne. Takie produkty obejmują mleko owsiane, które postanowiłem spróbować. Samo w sobie mi się nie podobało - lepiej jest pić normalnie (ale nie mam na to alergii, więc bardzo lubię mleko krowie i piję bez ograniczeń), ale z resztkami trzeba było coś zrobić i poszli do tych naleśników.
wynik mi się podobał. Naleśniki okazały się bardzo delikatne, smak mleka był, ale niezbyt silny.
mleko owsiane to płyn wytwarzany przez moczenie owsa w wodzie przez określony czas. Podobnie jak w przypadku każdego innego mleka pochodzenia roślinnego. Napój ma mleczny kolor, zapach płatków owsianych i dość przyjemny smak. Nie zawiera laktozy, w przeciwieństwie do zwykłego mleka. I zachowuje wszystkie wiele przydatnych właściwości owsa. Zawiera witaminy, minerały, białka roślinne, tłuszcze nienasycone i błonnik.
jeden z faktów mówi, że składniki odżywcze z mleka owsianego są wchłaniane przez organizm nawet lepiej niż z płatków owsianych.
jednak mleko owsiane ma mniej białka niż mleko krowie lub sojowe. Ale w zamian za tę właściwość ma korzystny wpływ na trawienie. Zawiera mniej cukru, co jest przydatne w przypadku utraty wagi lub cukrzycy. Osoby z nietolerancją laktozy mogą zastąpić zwykłe mleko owsiane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g