skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciastka rybne z semoliną? Przygotuj jedzenie. Takie kotlety można przygotować z prawie każdej ryby. Użyłem mrożonych tuszy nototenii. Nototenia jest dość koścista, ale nie jest straszna dla kotletów. Weź bułkę Cherry.
Krok 2:
Rozmrażaj tusze, obierz łuski i usuń płetwy. Aby ułatwić czyszczenie ryb, nie rozmrażaj ich do końca. Oddziel filet od kości, pokrój go na kawałki.
Krok 3:
Pokrój cebulę na 4 części, rozbij biały chleb lub bułkę na kawałki.
Krok 4:
Przygotowaną rybę, cebulę i biały chleb przepuścić razem przez maszynkę do mięsa. Zainstaluj najmniejszy grill na maszynce do mięsa, aby dobrze zmielić małe kości.
Krok 5:
Do mielonej ryby dodaj sól, przyprawy, śmietanę i jajko.
Krok 6:
Dobrze zagniataj mięso mielone, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Wlej semolinę do mielonej ryby.
Krok 8:
Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Uformuj mieloną rybę w kulki, zbierając ją łyżką stołową. Ułóż kulki mielonej ryby na dużym talerzu z bułką tartą.
Krok 10:
Następnie każdą kulkę obficie panieruj w bułce tartej.
Krok 11:
Z panierowanych kulek uformuj podłużne placki.
Krok 12:
Ułóż uformowane placki w rozgrzanym oleju roślinnym na patelni. Smaż je na dużym ogniu na złoty kolor z jednej strony, dosłownie 2 minuty.
Krok 13:
Następnie odwróć placki na drugą stronę i spraw, aby ogień był mały.
Krok 14:
Przykryj patelnię z ciastkami rybnymi.
Krok 15:
Gotuj placki rybne pod przykryciem przez kolejne 10 minut na małym ogniu.
Krok 16:
Wyjmij gotowe placki rybne z patelni.
Krok 17:
Podawaj placki rybne na gorąco. Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Bułka dietetyczna - 242 kcal/100g
- Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266 kcal/100g
- Kok - 242 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Nototenia Marble - 156 kcal/100g