kotlety rybne z kaszą manną

pyszne, delikatne, soczyste, dla całej rodziny na obiad! Placki rybne z kaszą manną są łatwe do uformowania, okazują się piękne, dobrze zachowują swój kształt podczas smażenia. Kasza manna jest dodawana do mielonej ryby, aby nadać im elastyczność i blask. Jest to danie zarówno do codziennego menu, jak i świątecznego.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 32 % 12 g
225 kcal
IG: 8 / 50 / 42

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastka rybne z semoliną? Przygotuj jedzenie. Takie kotlety można przygotować z prawie każdej ryby. Użyłem mrożonych tuszy nototenii. Nototenia jest dość koścista, ale nie jest straszna dla kotletów. Weź bułkę Cherry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrażaj tusze, obierz łuski i usuń płetwy. Aby ułatwić czyszczenie ryb, nie rozmrażaj ich do końca. Oddziel filet od kości, pokrój go na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę na 4 części, rozbij biały chleb lub bułkę na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowaną rybę, cebulę i biały chleb przepuścić razem przez maszynkę do mięsa. Zainstaluj najmniejszy grill na maszynce do mięsa, aby dobrze zmielić małe kości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mielonej ryby dodaj sól, przyprawy, śmietanę i jajko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze zagniataj mięso mielone, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej semolinę do mielonej ryby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj mieloną rybę w kulki, zbierając ją łyżką stołową. Ułóż kulki mielonej ryby na dużym talerzu z bułką tartą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie każdą kulkę obficie panieruj w bułce tartej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Z panierowanych kulek uformuj podłużne placki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż uformowane placki w rozgrzanym oleju roślinnym na patelni. Smaż je na dużym ogniu na złoty kolor z jednej strony, dosłownie 2 minuty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie odwróć placki na drugą stronę i spraw, aby ogień był mały.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj patelnię z ciastkami rybnymi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj placki rybne pod przykryciem przez kolejne 10 minut na małym ogniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij gotowe placki rybne z patelni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj placki rybne na gorąco. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Nototenia Marble - 156   kcal/100g

Podobne przepisy