skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pizzę na patelni? Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta na pizzę. Przygotuj jedzenie. Z podanej ilości wyjdą dwie cienkie pizze o średnicy 20 centymetrów. Weź śmietanę 20% tłuszczu, jajka kategorii C1. Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę, wbij do niej jajka. Ubij je mikserem lub trzepaczką, aż będą puszyste i gładkie.
Krok 2:
Dodaj sól, śmietanę, proszek do pieczenia i przesianą mąkę do jajek. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta.
Krok 3:
Wymieszaj masę trzepaczką, aż będzie gładka. Możesz użyć miksera, możesz trzepaczką. Masa powinna okazać się jak naleśniki, to znaczy dość gęsta, a nie płynna. Pozostaw ciasto na 10 minut, w tym czasie mąka wchłonie cały płyn, a ciasto osiągnie pożądaną konsystencję. Jeśli nabierasz ciasto łyżką, nie powinno z niego spływać, ale powoli spadać.
Krok 4:
Podczas zaparzania ciasta przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Zetrzyj ser na grubej tarce, pokrój kiełbaski w plasterki lub owalne kawałki, jak na zdjęciu. Ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, taki jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. Zamiast kiełbasek możesz wziąć inne wędliny.
Krok 5:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i lekko usmaż kiełbaski z obu stron na średnim ogniu. Ten krok można pominąć, ale bardziej podobała mi się pizza z smażonymi kiełbaskami.
Krok 6:
Umieść patelnię, na której będziesz smażyć pizzę, na małym ogniu i lekko posmaruj bezwonnym olejem roślinnym. Rozłóż na nim połowę ciasta i równomiernie rozprowadź drewnianą szpatułką.
Krok 7:
Na wierzch posmaruj ciasto keczupem i posyp przyprawami. Użyłam mieszanki przypraw & quot; do pizzy & quot;, ale można wziąć suszoną bazylię lub oregano, które są idealne do tego dania. Wziąłem domowy ketchup, który latem zamknąłem ze świeżych pomidorów. Jeśli chcesz dodatkowo umieścić pomidory, najpierw usuń z nich nasiona wraz z soczystą częścią, aby ciasto nie zamoczyło się.
Krok 8:
Ułóż kiełbaski na cieście.
Krok 9:
Posyp obficie półfabrykat do pizzy twardym serem.
Krok 10:
Przykryj patelnię i gotuj na małym ogniu przez 8 minut. Ze względu na to, że warstwa ciasta jest cienka, pizza będzie miała czas na dobre upieczenie, ser się stopi, a danie będzie całkowicie gotowe do spożycia. W ten sam sposób przygotuj drugą pizzę. Podawaj pizzę na gorąco, pokrojoną na porcje. Smacznego!
jeśli Pizza ostygnie, zawsze można ją podgrzać w kuchence mikrofalowej, aby ser ponownie się stopił. Gorąca pizza jest o wiele smaczniejsza niż zimna.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
odpowiednie przepisy na sos do pizzy można znaleźć w tym katalogu: sos do pizzy .
keczup w tym przepisie można zastąpić koncentratem pomidorowym, pomidorami we własnym soku lub świeżymi pomidorami. Umieść wybrany składnik do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g