Znajdź idealne dla siebie, wypróbowane w czasie przepisy na klasyczną pizzę na stronie 1000 pysznych smakołyków.menu. Wypróbuj opcje z pieczarkami i kiełbasą, owocami morza, wersją serową lub warzywną. Ciesz się nieprzewidywalną oryginalnością za każdym razem!
Przepisy na tę popularną włoską pyszność są ogromne. I każdy chce ubiegać się o tytuł klasycznej pizzy. Ale prawdziwy nadal będzie taki, który jest zrobiony na tortilli z mąki, wody, drożdży i oliwy z oliwek. I nie ma znaczenia, jakie nadzienie będzie na wierzchu. Ciekawą cechą robienia klasycznej pizzy jest to, że ciasto ugniata się rękami.
pięć najczęściej używanych składników w klasycznych przepisach na pizzę:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
oliwa z oliwek | 913 | 0 | 99.8 | 0 |
cukier | 398 | 0 | 0 | 99.7 |
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
mąka pszenna | 325 | 12 | 1 | 67 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
ciekawy przepis:
1. W ciepłej (35-40°) wodzie rozpuścić drożdże.
2. Dodaj cukier, sól, oliwę z oliwek i przesianą mąkę.
3. Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
4. Pozostaw go w cieple przez około godzinę (aby ciasto wyrosło).
5. Przygotuj sos: rozgrzej oliwę z oliwek na patelni.
6. Dodaj do niego posiekany czosnek. Smaż przez 20 sekund.
7. Dodaj posiekane liście oregano i bazylii do czosnku.
8. Moczyć w ogniu przez minutę.
9. Dodaj pomidory do własnego soku lub dobrze rozgniecionych świeżych pomidorów.
10. Sól, pieprz do smaku.
11. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając).
12. Ubij sos w blenderze, aż będzie gładki.
13. Rozwałkuj lub rozciągnij ciasto rękami w warstwę o grubości pół centymetra.
14. Posyp blachę do pieczenia mąką.
15. Ostrożnie przenieś na niego podstawę pizzy.
16. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym, nie osiągając krawędzi produktu około 1 cm.
17. W razie potrzeby ułóż cienkie plasterki pomidora, plasterki sera mozzarella, oliwki.
18. Udekoruj liśćmi bazylii.
19. Piec w temperaturze 250° przez 5 do 10 minut.
pięć najszybszych klasycznych przepisów na pizzę:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Pizza minuta na patelni szybka i prosta klasyczna | 25 min | 256 | +102 |
pizza z francuskiego ciasta drożdżowego w piekarniku jest klasyczna | 35 min | 256 | +181 |
Szybka Pizza w piekarniku bez drożdży na wodzie klasyczna | 50 min | 256 | +249 |
Pizza Margarita w domu klasyczna | 1 h | 253 | +622 |
pizza z kiełbasą i serem w piekarniku jest klasyczna | 1 h 10 min | 236 | +240 |
przydatne wskazówki:
* jeśli sos pomidorowy jest kwaśny, jego smak można zrównoważyć dodatkiem cukru.
• zamiast pomidorów w sosie można użyć zwykłego keczupu bez dodatków.
* aby pizza była cienka i dobrze upieczona, podstawę można upiec do połowy, a następnie rozłożyć nadzienie.