skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną pizzę domowej roboty w piekarniku z kiełbasą? Zacznij robić pizzę od ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oliwa z oliwek jest używana w klasycznym przepisie na ciasto do pizzy. Ale można go zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem roślinnym. Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia i nasycić ciasto tlenem, a ono dobrze wyrosło i było przewiewne.
Krok 2:
Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. W przypadku braku specjalnego termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: należy upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.
Krok 3:
W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Krok 4:
Jeśli na powierzchni pojawiła się puszysta Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz dalej gotować.
Krok 5:
Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Wlej do niego połowę mąki. Dodaj sól i wymieszaj z mąką, aby ciasto było równomiernie solone. Zrób wgłębienie na środku mąki.
Krok 6:
Wlej olej roślinny i małe porcje drożdży rozcieńczonych w wodzie do mąki. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach.
Krok 7:
Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki i delikatny, ale nie przyklejać się do rąk. Posmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.
Krok 8:
Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wybierz ser, który dobrze się topi. Weź kiełbasę, którą lubisz najbardziej. Cebula smakuje lepiej niż niebieska-nie ma tak ostrego aromatu cebuli, a smak jest słodszy.
Krok 9:
Pokrój kiełbasę w paski - to standardowy krój do domowej pizzy. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 10:
Umyj pomidora, osusz, usuń łodygę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój oliwki w pierścienie-lepiej usunąć ogony, dzięki którym pizza nie będzie wyglądać bardzo schludnie.
Krok 11:
Cebulę obrać, umyć i pokroić w półpierścienie. Rozgrzej patelnię z olejem. Smaż na nim cebulę przez 3 minuty, ciągle mieszając. Nie powinien stać się zbyt miękki, ale tylko lekko spłaszczony. Całkowicie ostudzić.
Krok 12:
W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć kilka razy. Z takiej ilości ciasta możesz zrobić jedną dużą pizzę lub dwie małe. Zrobię dwie pizze o średnicy około 20 cm każda. Zetrzyj ciasto rękami w okrągłą warstwę. Pozostaw krawędzie grubsze, aby utworzyć bok.
Krok 13:
Podziel nadzienie na 2 pizze. Rozłóż połowę sera równomiernie, rozłóż cebulę równomiernie na wierzchu.
Krok 14:
Ułóż pokrojoną kiełbasę w następnej warstwie, a na wierzchu pomidor.
Krok 15:
Posyp wszystko pozostałym serem i równomiernie rozprowadź oliwki. Piec przez 15-20 minut na środkowej półce rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Czas gotowania zależy od specyfikacji piekarnika, więc sprawdź, czy jest gotowy. W gotowej pizzy ciasto wyrośnie i lekko się zarumieni. Po delikatnym naciśnięciu dłonią ciasto nie powinno & quot; chodzić & quot;.
z drugą pizzą zrób to samo. Możesz zmienić kolejność warstw w nadzieniu według własnych upodobań.
postanowiłem poeksperymentować i dodać keczup do drugiej pizzy. Posmarowałem nim ciasto . Dodając jeden składnik, dostałem pizzę o innym smaku, ale też bardzo interesującą.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa"cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa "mleczna" - 252 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g