domowa pizza w piekarniku z kiełbasą klasyczna

pyszna domowa pizza z cienkim, przewiewnym ciastem. Kiełbasa w pizzy to jedna z najpopularniejszych klasycznych dodatków. Zwłaszcza, że zawsze jest w lodówce. Zamiast zwykłej kanapki o wiele przyjemniej jest zjeść kawałek ciepłej i dusznej pizzy ze stopionym serem.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 38 % 15 g
212 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną pizzę domowej roboty w piekarniku z kiełbasą? Zacznij robić pizzę od ciasta. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oliwa z oliwek jest używana w klasycznym przepisie na ciasto do pizzy. Ale można go zastąpić dowolnym innym rafinowanym olejem roślinnym. Użyj mąki najwyższej jakości. Należy go przesiać, aby usunąć małe zanieczyszczenia i nasycić ciasto tlenem, a ono dobrze wyrosło i było przewiewne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier i drożdże do ciepłej wody (37-40°C). Mieszaj łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści. W przypadku braku specjalnego termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: należy upuścić kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, a ciasto nie wzrośnie. Dodaj 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli na powierzchni pojawiła się puszysta Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz dalej gotować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zagnieść ciasto, weź głęboką miskę, w której wygodnie będzie mieszać suche i płynne składniki. Wlej do niego połowę mąki. Dodaj sól i wymieszaj z mąką, aby ciasto było równomiernie solone. Zrób wgłębienie na środku mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny i małe porcje drożdży rozcieńczonych w wodzie do mąki. Pamiętaj, aby dodać płynny składnik do suchego, a nie odwrotnie. Więc ciasto okaże się najbardziej udane. Ponieważ właściwości mąki tego samego gatunku, ale różnych producentów mogą się różnić, aby uzyskać pożądaną konsystencję, dodaj mąkę w małych porcjach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto. Powinien być miękki i delikatny, ale nie przyklejać się do rąk. Posmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-1, 5 godziny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto rośnie, przygotuj nadzienie. Wybierz ser, który dobrze się topi. Weź kiełbasę, którą lubisz najbardziej. Cebula smakuje lepiej niż niebieska-nie ma tak ostrego aromatu cebuli, a smak jest słodszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój kiełbasę w paski - to standardowy krój do domowej pizzy. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umyj pomidora, osusz, usuń łodygę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój oliwki w pierścienie-lepiej usunąć ogony, dzięki którym pizza nie będzie wyglądać bardzo schludnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Cebulę obrać, umyć i pokroić w półpierścienie. Rozgrzej patelnię z olejem. Smaż na nim cebulę przez 3 minuty, ciągle mieszając. Nie powinien stać się zbyt miękki, ale tylko lekko spłaszczony. Całkowicie ostudzić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć kilka razy. Z takiej ilości ciasta możesz zrobić jedną dużą pizzę lub dwie małe. Zrobię dwie pizze o średnicy około 20 cm każda. Zetrzyj ciasto rękami w okrągłą warstwę. Pozostaw krawędzie grubsze, aby utworzyć bok.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel nadzienie na 2 pizze. Rozłóż połowę sera równomiernie, rozłóż cebulę równomiernie na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż pokrojoną kiełbasę w następnej warstwie, a na wierzchu pomidor.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp wszystko pozostałym serem i równomiernie rozprowadź oliwki. Piec przez 15-20 minut na środkowej półce rozgrzanego do 200 stopni piekarnika w trybie "góra-dół". Czas gotowania zależy od specyfikacji piekarnika, więc sprawdź, czy jest gotowy. W gotowej pizzy ciasto wyrośnie i lekko się zarumieni. Po delikatnym naciśnięciu dłonią ciasto nie powinno & quot; chodzić & quot;.

z drugą pizzą zrób to samo. Możesz zmienić kolejność warstw w nadzieniu według własnych upodobań.

postanowiłem poeksperymentować i dodać keczup do drugiej pizzy. Posmarowałem nim ciasto . Dodając jeden składnik, dostałem pizzę o innym smaku, ale też bardzo interesującą.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa "mleczna" - 252   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy