orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem w Leszczynie na gazie

Klasyczny, Radziecki, prosty, ale bardzo smaczny! Takich orzechów z gotowanym skondensowanym mlekiem nie trzeba przedstawiać. Prawie każdy zna je od dzieciństwa. Moja forma-Leszczyna starsza ode mnie, można powiedzieć, przeszła w dziedzictwo. Przygotowanie ich jest łatwe i szybkie, dzieci można podłączyć do procesu rzeźbienia i napełniania nadzieniem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 32 % 23 g
węglowodany 59 % 43 g
406 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotuj wszystkie produkty z wyprzedzeniem. Masło powinno być miękkie. W misce do ciasta połącz surowe jaja kurze i cukier. Wymieszać. Nie ubijam masy jajecznej, tylko mieszam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj do niego miękkie masło. O miękkość oleju należy wcześniej zadbać. Poprzedniego wieczoru wyjmij masło z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło podzielić widelcem w misce na kawałki, dodać sodę i stopniowo dodawać mąkę. Na początku wygodnie jest zagnieść ciasto drewnianą szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, aż przestanie przylegać do dłoni. Nie musisz go ugniatać przez długi czas. Gdy tylko weźmie kolejną porcję mąki i nie klei się, przestań ugniatać. W przeciwnym razie ciasto będzie prosić o mąkę jeszcze raz i ostatecznie okaże się bardzo gęste i suche w gotowym produkcie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z gotowego ciasta oderwij małe kulki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Najlepiej rzucić wiele kulek na raz, a następnie dopiero zacząć je piec. Najważniejsze jest, aby natychmiast ułożyć gotową liczbę kulek w formie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie będziesz potrzebować specjalnej formy do gotowania łupin orzecha na gazie. Rozgrzej go dobrze. Ustawiam formę, aby się rozgrzała, zanim zacznę wyrabiać ciasto. Jest bardzo gruby i potrzebuje wystarczającej ilości czasu, aby go rozgrzać. Pomimo faktu, że w cieście jest wystarczająco dużo oleju, przed pierwszą porcją dobrze nasmaruj formę olejem roślinnym. Umieść kulki ciasta w jednej z połówek i dociśnij drugą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do formy i ugotuj ciasteczka na gazie z obu stron, od czasu do czasu obracając formę do ognia z jednej strony lub z drugiej. Włóż gotowe muszle do miski, aby ostygły. Upewnij się, że Twoje orzechy się nie palą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy orzechy całkowicie ostygną, zacznij wypełniać je nadzieniem. Do nadzienia najlepiej nadaje się gotowane mleko skondensowane. Napełnij połówki orzechów nadzieniem i połącz ze sobą. Mleko skondensowane dobrze sobie z tym radzi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrym nożem Przytnij boki orzechów i odetnij nadmiar ciasta. Pyszne ciasteczka orzechowe ze skondensowanym mlekiem w Leszczynie na gazie gotowe! Miłego picia herbaty!

zawsze gotuję skondensowane mleko. Aby to zrobić, przykryj zamknięte słoiki zwykłym skondensowanym mlekiem wodą, zagotuj i gotuj przez 2 godziny. W razie potrzeby dodaj gorącą wodę. W tym celu wygodnie jest użyć powolnej kuchenki. Lepiej zadbać o to z wyprzedzeniem i ugotować mleko skondensowane dzień wcześniej lub kilka dni wcześniej.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy