skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić orzechy z gotowanym skondensowanym mlekiem? Przygotuj wszystkie produkty z wyprzedzeniem. Masło powinno być miękkie. W misce do ciasta połącz surowe jaja kurze i cukier. Wymieszać. Nie ubijam masy jajecznej, tylko mieszam.
Krok 2:
Następnie dodaj do niego miękkie masło. O miękkość oleju należy wcześniej zadbać. Poprzedniego wieczoru wyjmij masło z lodówki i pozostaw na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Masło podzielić widelcem w misce na kawałki, dodać sodę i stopniowo dodawać mąkę. Na początku wygodnie jest zagnieść ciasto drewnianą szpatułką.
Krok 4:
Następnie kontynuuj wyrabianie ciasta rękami, aż przestanie przylegać do dłoni. Nie musisz go ugniatać przez długi czas. Gdy tylko weźmie kolejną porcję mąki i nie klei się, przestań ugniatać. W przeciwnym razie ciasto będzie prosić o mąkę jeszcze raz i ostatecznie okaże się bardzo gęste i suche w gotowym produkcie.
Krok 5:
Z gotowego ciasta oderwij małe kulki, nieco mniejsze niż orzech włoski. Najlepiej rzucić wiele kulek na raz, a następnie dopiero zacząć je piec. Najważniejsze jest, aby natychmiast ułożyć gotową liczbę kulek w formie.
Krok 6:
Następnie będziesz potrzebować specjalnej formy do gotowania łupin orzecha na gazie. Rozgrzej go dobrze. Ustawiam formę, aby się rozgrzała, zanim zacznę wyrabiać ciasto. Jest bardzo gruby i potrzebuje wystarczającej ilości czasu, aby go rozgrzać. Pomimo faktu, że w cieście jest wystarczająco dużo oleju, przed pierwszą porcją dobrze nasmaruj formę olejem roślinnym. Umieść kulki ciasta w jednej z połówek i dociśnij drugą.
Krok 7:
Włóż ciasto do formy i ugotuj ciasteczka na gazie z obu stron, od czasu do czasu obracając formę do ognia z jednej strony lub z drugiej. Włóż gotowe muszle do miski, aby ostygły. Upewnij się, że Twoje orzechy się nie palą.
Krok 8:
Gdy orzechy całkowicie ostygną, zacznij wypełniać je nadzieniem. Do nadzienia najlepiej nadaje się gotowane mleko skondensowane. Napełnij połówki orzechów nadzieniem i połącz ze sobą. Mleko skondensowane dobrze sobie z tym radzi.
Krok 9:
Ostrym nożem Przytnij boki orzechów i odetnij nadmiar ciasta. Pyszne ciasteczka orzechowe ze skondensowanym mlekiem w Leszczynie na gazie gotowe! Miłego picia herbaty!
zawsze gotuję skondensowane mleko. Aby to zrobić, przykryj zamknięte słoiki zwykłym skondensowanym mlekiem wodą, zagotuj i gotuj przez 2 godziny. W razie potrzeby dodaj gorącą wodę. W tym celu wygodnie jest użyć powolnej kuchenki. Lepiej zadbać o to z wyprzedzeniem i ugotować mleko skondensowane dzień wcześniej lub kilka dni wcześniej.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g