leniwe gołąbki z kapustą ryżową i mielonym mięsem w garnku

pyszne leniwe gołąbki w sosie pomidorowo-śmietanowym. Danie jest bardzo smaczne, ale nie Takie leniwe. Aby leniwe gołąbki dobrze zachowały swój kształt podczas duszenia, należy je najpierw usmażyć. W tym przepisie rezygnujemy z maszynki do mięsa, kupujemy mięso mielone gotowe i drobno kroimy kapustę.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 41 % 16 g
236 kcal
IG: 19 / 63 / 19

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dla leniwych gołąbków przygotujemy następujący zestaw produktów: dwa rodzaje mięsa mielonego-wieprzowina Plus kurczak, cebula, marchew, biała kapusta, ryż, jajko, sól i przyprawy, a także mąka do panierowania, olej roślinny do smażenia i śmietana z sosem pomidorowym do nalewania. Wymaganą liczbę produktów bierzemy zgodnie z listą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy ryż, napełniamy 2 szklankami wody i gotujemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ryżu drobno posiekaj cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż cebulę i marchewkę na patelni z 2 łyżkami. l olej roślinny, dodaj pół łyżeczki soli i przypraw.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż cebulę z marchewką na małym ogniu przez 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wymieszaj podsmażoną cebulę i marchewkę z gotowanym ryżem i pozostaw do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie pokrój kapustę na małe kostki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż posiekaną kapustę na patelnię z 1 łyżką. l olej roślinny, dodaj 0,5 łyżeczki. sól i przyprawy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podsmaż kapustę na małym ogniu przez 10 minut, a następnie pozwól jej nieco ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, marchewkę i kapustę, dodaj kolejne pół łyżeczki soli i przypraw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj również jajko do mielonego mięsa i dobrze ugniataj rękami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Z masy mięsno-warzywnej tworzymy leniwe gołąbki o podłużnym kształcie i obficie panierujemy je w mące.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Panierowane leniwe gołąbki układamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i szybko smażymy ze wszystkich stron na dużym ogniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smażone gołąbki są przenoszone na patelnię lub kaczątko.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij leniwe gołąbki mieszanką sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj osoloną wodę do kaczątka, jak pokazano na zdjęciu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Najpierw podgrzej gołąbki w sosie na dużym ogniu, zagotuj, zrób mały ogień, przykryj kaczątko pokrywką.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dusić leniwe gołąbki na małym ogniu przez 30 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj leniwe gołąbki na gorąco jako drugie danie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy