skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dla leniwych gołąbków przygotujemy następujący zestaw produktów: dwa rodzaje mięsa mielonego-wieprzowina Plus kurczak, cebula, marchew, biała kapusta, ryż, jajko, sól i przyprawy, a także mąka do panierowania, olej roślinny do smażenia i śmietana z sosem pomidorowym do nalewania. Wymaganą liczbę produktów bierzemy zgodnie z listą.
Krok 2:
Myjemy ryż, napełniamy 2 szklankami wody i gotujemy.
Krok 3:
Podczas gotowania ryżu drobno posiekaj cebulę.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Rozłóż cebulę i marchewkę na patelni z 2 łyżkami. l olej roślinny, dodaj pół łyżeczki soli i przypraw.
Krok 6:
Podsmaż cebulę z marchewką na małym ogniu przez 15 minut.
Krok 7:
Następnie wymieszaj podsmażoną cebulę i marchewkę z gotowanym ryżem i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 8:
Następnie pokrój kapustę na małe kostki.
Krok 9:
Włóż posiekaną kapustę na patelnię z 1 łyżką. l olej roślinny, dodaj 0,5 łyżeczki. sól i przyprawy.
Krok 10:
Podsmaż kapustę na małym ogniu przez 10 minut, a następnie pozwól jej nieco ostygnąć.
Krok 11:
W misce wymieszaj mięso mielone, podsmażoną cebulę, marchewkę i kapustę, dodaj kolejne pół łyżeczki soli i przypraw.
Krok 12:
Dodaj również jajko do mielonego mięsa i dobrze ugniataj rękami.
Krok 13:
Z masy mięsno-warzywnej tworzymy leniwe gołąbki o podłużnym kształcie i obficie panierujemy je w mące.
Krok 14:
Panierowane leniwe gołąbki układamy na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i szybko smażymy ze wszystkich stron na dużym ogniu.
Krok 15:
Smażone gołąbki są przenoszone na patelnię lub kaczątko.
Krok 16:
Wypełnij leniwe gołąbki mieszanką sosu pomidorowego i kwaśnej śmietany.
Krok 17:
Dodaj osoloną wodę do kaczątka, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 18:
Najpierw podgrzej gołąbki w sosie na dużym ogniu, zagotuj, zrób mały ogień, przykryj kaczątko pokrywką.
Krok 19:
Dusić leniwe gołąbki na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 20:
Podawaj leniwe gołąbki na gorąco jako drugie danie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g