bujne placki z drożdżami i mlekiem

pyszne i apetyczne! Proste i bardzo smaczne! Bujne naleśniki na drożdżach i mleku są znacznie smaczniejsze niż na napojach gazowanych i są przygotowywane tak samo prosto. Przygotowanie ciasta zajmie ci trochę więcej czasu. Podawaj je z dowolnymi sosami, dżemem, kwaśną śmietaną.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 74 % 34 g
210 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne placki z drożdżami i mlekiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe i wlej do miski, w której przygotujesz ciasto na placki. Dodaj cukier i suche drożdże do mleka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj trzecią część mąki i wszystko wymieszaj. Otrzymamy płynną bazę do ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw miskę w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W tym czasie drożdże rozpoczną swoją aktywną aktywność. Na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól do ciasta, wlej olej roślinny i rozbij jedno jajko. Wymieszaj wszystkie składniki. Aby to zrobić, możesz użyć trzepaczki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta. Nie jest konieczne zatykanie naleśników nadmiarem mąki, ale naleśniki nie będą puszyste na cieście. Gotowe ciasto będzie wystarczająco gęste, jak gęsta śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-40 minut. Ciasto dobrze pasuje. Dopasowanego ciasta nie trzeba mieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i łyżką rozłóż ciasto. Gotuj placki na małym ogniu przez minutę z każdej strony. Naleśniki powinny stać się złote.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż placki na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Obfite, aromatyczne i bardzo smaczne naleśniki można uzupełnić dżemem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy