skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne placki z drożdżami i mlekiem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Mleko można przyjmować o dowolnej zawartości tłuszczu.
Krok 2:
Podgrzej mleko, aż będzie ciepłe i wlej do miski, w której przygotujesz ciasto na placki. Dodaj cukier i suche drożdże do mleka.
Krok 3:
Dodaj trzecią część mąki i wszystko wymieszaj. Otrzymamy płynną bazę do ciasta.
Krok 4:
Pozostaw miskę w ciepłym miejscu na 10-15 minut. W tym czasie drożdże rozpoczną swoją aktywną aktywność. Na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki.
Krok 5:
Dodaj sól do ciasta, wlej olej roślinny i rozbij jedno jajko. Wymieszaj wszystkie składniki. Aby to zrobić, możesz użyć trzepaczki.
Krok 6:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. W ilości mąki kieruj się konsystencją gotowego ciasta. Nie jest konieczne zatykanie naleśników nadmiarem mąki, ale naleśniki nie będą puszyste na cieście. Gotowe ciasto będzie wystarczająco gęste, jak gęsta śmietana.
Krok 7:
Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 20-40 minut. Ciasto dobrze pasuje. Dopasowanego ciasta nie trzeba mieszać.
Krok 8:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i łyżką rozłóż ciasto. Gotuj placki na małym ogniu przez minutę z każdej strony. Naleśniki powinny stać się złote.
Krok 9:
Rozłóż placki na ręczniku papierowym, aby usunąć z nich nadmiar oleju. Obfite, aromatyczne i bardzo smaczne naleśniki można uzupełnić dżemem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g