placki ziemniaczane Klasyczne

pyszne i satysfakcjonujące danie do codziennego menu. Cóż, kto nie zna tak popularnego dania ziemniaczanego jak placki ziemniaczane?! Każdy próbował ich przynajmniej raz w życiu. Danie jest dobre, ponieważ jest dość ekonomiczne, a jego przygotowanie zajmuje trochę czasu. Dzielę się z Tobą przepisem na gotowanie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 57 % 17 g
164 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować placki ziemniaczane, weź wymaganą ilość ziemniaków. Obierz go i dobrze spłucz z zanieczyszczeń pod bieżącą wodą. Obierz również cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj obrane ziemniaki i cebulę. Aby uzyskać bardziej jednolitą konsystencję, użyj drobnej tarki. Ja używam dużego. To już kwestia gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, mąkę, sól i przyprawy do startych warzyw. Jako przyprawy polecam użyć trochę zmielonego czarnego pieprzu i suchego kopru lub pietruszki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Bardzo dobrze wymieszaj całą masę, aby uzyskać jednorodną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podgrzej odpowiednią patelnię, aż będzie gorąca. Wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie łyżką rozłóż trochę masy ziemniaczanej na patelni. Również łyżką uformuj owalne placki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć placki ziemniaczane z obu stron, na średnim ogniu, aż będą apetyczne, złote. Nie spiesz się, aby zrobić silny ogień. Konieczne jest prawidłowe smażenie placków ziemniaczanych. Podawaj gotowe placki ziemniaczane na gorąco, uzupełniając danie kwaśną śmietaną. Smacznego!

proste, klasyczne placki ziemniaczane są przygotowywane bardzo prosto i szybko przy minimalnym zestawie produktów. Ale jeśli chcesz, możesz dodać do nich różne inne składniki, na przykład ser, grzyby, smalec, świeże zioła. I w każdym przypadku okaże się bardzo smaczny i satysfakcjonujący.
aby uzyskać jaśniejszy smak i aromat, możesz dodać do nich trochę mielonego czosnku. Lub do gotowych placków ziemniaczanych, oprócz przygotowania sosu czosnkowego.
takie danie ziemniaczane może z łatwością urozmaicić codzienną dietę. Można go przygotować na lunch, kolację lub po prostu jako obfitą przekąskę.
przygotuj placki ziemniaczane, aby zjeść je na gorąco na raz. Kiedy leżą, nie każdy może lubić smak placków ziemniaczanych. Kocham je tylko w świeżej, gorącej formie.
gotuj je z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy