skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować gołąbki ze świeżej kapusty? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania kapusty ze świeżej kapusty z mięsem w garnku. Ryż można wziąć zarówno okrągły, jak i długoziarnisty. Użyj dowolnego mięsa mielonego. Mam mieszane (wieprzowina i wołowina). Jeśli żarówki są duże, wystarczą 2-3 sztuki. Moja cebula jest średniej wielkości.
Krok 2:
Aby ugotować główkę kapusty, wybierz dużą przestronną patelnię, aby między główką kapusty a ścianami była odpowiednio wolna przestrzeń. Umieść główkę kapusty w rondlu, zalej wodą, zagotuj. Gotuj kapustę przez około 2 minuty. W tym czasie górne liście staną się miękkie. Użyj widelca, aby przytrzymać główkę kapusty i użyj noża, aby odciąć kilka górnych liści u podstawy. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, usuń liście z główki kapusty.
Krok 3:
W ten sposób stopniowo gotuj wszystkie liście odpowiednie do nadziewania. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Mam 16 liści kapusty o różnych rozmiarach.
Krok 4:
Ryż dokładnie spłucz kilka razy w wodzie. Gotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie prawie ugotowany. Wrzuć gotowy ryż na sito, aby szkło woda.
Krok 5:
Przygotuj polewę pomidorową. Obierz marchewki wstępnie umyte w wodzie szczotką, posiekaj na grubej tarce.
Krok 6:
Obierz cebulę, umyj. Zmiel połowę cebuli na średniej tarce, będzie potrzebna do mięsa mielonego. Resztę cebuli pokrój w drobną kostkę. Miałem niebieski łuk. Możesz oczywiście wziąć zwykłą białą cebulę.
Krok 7:
Połącz mięso mielone z posiekaną cebulą i gotowanym ryżem. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz, dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż przygotowane marchewki i posiekaną cebulę. Smaż warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowane.
Krok 9:
Włóż koncentrat pomidorowy do warzyw, wymieszaj.
Krok 10:
Napełnij warzywa wodą, aby były całkowicie przykryte, zagotuj.
Krok 11:
Dodaj paprykę i bazylię, trochę soli, wymieszaj. Przyprawy i przyprawy używaj dowolnych do smaku.
Krok 12:
Przykryj patelnię z polewą pomidorową pokrywką i zdejmij z ognia.
Krok 13:
Ostrożnie ostrym nożem odetnij pogrubienie u podstawy każdego liścia kapusty, aby łatwo było zwinąć liść.
Krok 14:
Połóż porcję mięsa mielonego na podstawie arkusza.
Krok 15:
Mocno zwiń Gołąbek kopertą.
Krok 16:
Podobnie nadziewaj wszystkie liście kapusty. Połóż warstwę przygotowanych gołąbków na dnie patelni.
Krok 17:
Rozłóż połowę warzyw z polewy pomidorowej na wierzchu.
Krok 18:
Następnie ponownie ułóż gołąbki i napełnij pozostałą polewą pomidorową.
Krok 19:
Umieść garnek z gołąbkami na kuchence, zagotuj. Dusić gołąbki na umiarkowanym ogniu przez około 40 minut. 7-10 minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy.
Krok 20:
Podawaj gołąbki na gorąco. Smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal / 100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g