gołąbki ze świeżej kapusty z mięsem w garnku

ich świeża młoda kapusta gołąbki będą szczególnie delikatne. Gołąbki to danie poszukiwane przez cały czas. Można je gotować na patelni, w piekarniku, a także w garnku. Gołąbki duszone w rondlu w nadzieniu pomidorowym z warzywami i przyprawami będą soczyste, delikatne i pachnące.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 33 % 7 g
133 kcal
IG: 86 / 14 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować gołąbki ze świeżej kapusty? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania kapusty ze świeżej kapusty z mięsem w garnku. Ryż można wziąć zarówno okrągły, jak i długoziarnisty. Użyj dowolnego mięsa mielonego. Mam mieszane (wieprzowina i wołowina). Jeśli żarówki są duże, wystarczą 2-3 sztuki. Moja cebula jest średniej wielkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ugotować główkę kapusty, wybierz dużą przestronną patelnię, aby między główką kapusty a ścianami była odpowiednio wolna przestrzeń. Umieść główkę kapusty w rondlu, zalej wodą, zagotuj. Gotuj kapustę przez około 2 minuty. W tym czasie górne liście staną się miękkie. Użyj widelca, aby przytrzymać główkę kapusty i użyj noża, aby odciąć kilka górnych liści u podstawy. Ostrożnie, aby się nie poparzyć, usuń liście z główki kapusty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ten sposób stopniowo gotuj wszystkie liście odpowiednie do nadziewania. Powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Mam 16 liści kapusty o różnych rozmiarach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż dokładnie spłucz kilka razy w wodzie. Gotuj ryż we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie prawie ugotowany. Wrzuć gotowy ryż na sito, aby szkło woda.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj polewę pomidorową. Obierz marchewki wstępnie umyte w wodzie szczotką, posiekaj na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, umyj. Zmiel połowę cebuli na średniej tarce, będzie potrzebna do mięsa mielonego. Resztę cebuli pokrój w drobną kostkę. Miałem niebieski łuk. Możesz oczywiście wziąć zwykłą białą cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz mięso mielone z posiekaną cebulą i gotowanym ryżem. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz, dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż przygotowane marchewki i posiekaną cebulę. Smaż warzywa na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do połowy ugotowane.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż koncentrat pomidorowy do warzyw, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij warzywa wodą, aby były całkowicie przykryte, zagotuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj paprykę i bazylię, trochę soli, wymieszaj. Przyprawy i przyprawy używaj dowolnych do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj patelnię z polewą pomidorową pokrywką i zdejmij z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie ostrym nożem odetnij pogrubienie u podstawy każdego liścia kapusty, aby łatwo było zwinąć liść.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż porcję mięsa mielonego na podstawie arkusza.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Mocno zwiń Gołąbek kopertą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podobnie nadziewaj wszystkie liście kapusty. Połóż warstwę przygotowanych gołąbków na dnie patelni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż połowę warzyw z polewy pomidorowej na wierzchu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie ponownie ułóż gołąbki i napełnij pozostałą polewą pomidorową.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść garnek z gołąbkami na kuchence, zagotuj. Dusić gołąbki na umiarkowanym ogniu przez około 40 minut. 7-10 minut przed gotowaniem dodaj liść laurowy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Podawaj gołąbki na gorąco. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal / 100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal / 100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy