skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Makrela ryba jest niedroga i dość popularna, ale gotowana na grillu makrela okazuje się pyszna i spełni wymagania najbardziej wybrednych. Weź schłodzoną rybę i najlepiej większą. Jeśli masz tylko mrożone ryby, to nie ma znaczenia! Konieczne jest prawidłowe rozmrożenie: po zamrażarce włóż do lodówki na 7 godzin, a dopiero potem rozmrażaj w temperaturze pokojowej
Krok 2:
Dobrze wypłucz makrelę, wypatrosz i pamiętaj, aby usunąć skrzela. Jeśli je zostawisz, ryba będzie miała gorzki smak.
Krok 3:
Na skórze bardzo ostrym nożem wykonaj kilka cięć po przekątnej. Pomoże to rybom lepiej marynować, a następnie równomiernie smażyć.
Krok 4:
Z cytryny potrzebujemy tylko soku z cytryny do marynaty, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny wyprodukowany fabrycznie. Jeśli sam wyciskasz sok, najpierw umyj cytrynę bardzo gorącą wodą-w ten sposób da więcej soku.
Krok 5:
Polej rybę olejem roślinnym. Może to być absolutnie wszystko: od najbardziej budżetowego słonecznika po drogie elitarne oliwki. Ale ponieważ będziemy poddawać olej obróbce cieplnej-smażyć ryby, najlepiej używać rafinowanych olejów.
Krok 6:
Posolić rybę.
Krok 7:
Pieprz. Na tym etapie możesz dodać do ryby inne ulubione przyprawy i przyprawy: zioła prowansalskie, suszony lub świeży tymianek, czosnek.
Krok 8:
Pozostaw rybę na chwilę do marynowania. Od 15 minut do 1 dnia.
Krok 9:
Tymczasem w grillu podpal Drewno. Aby przygotować smaczne i zdrowe potrawy, do gotowania węgli należy używać nie desek z ogrodzenia, ale dobrego drewna opałowego, najlepiej brzozy.
Krok 10:
Poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pozostaną rozżarzone węgle.
Krok 11:
Umieść ruszt grillowy na grillu. Rozłóż makrelę. Ryba piecze się wystarczająco szybko, ale obracaj ją co 5-7 minut. Więc ryba nie spali się i będzie równomiernie smażona.
Krok 12:
Procedura odwracania może wymagać powtórzenia 2-3 razy. Oznacza to, że należy to zrobić, dopóki makrela nie będzie całkowicie gotowa.
Krok 13:
Cóż, nasza pachnąca złota rybka jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g