makrela na grillu na grillu na węglach w folii pieczona

aromatyczna makrela gotowana na ognisku na ruszcie! Nawet prosta makrela rybna gotowana na grillu zachwyci każdego smakiem. Przygotowanie jest bardzo proste, ale są pewne sekrety gotowania!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 66 % 23 g
węglowodany 3 % 1 g
245 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Makrela ryba jest niedroga i dość popularna, ale gotowana na grillu makrela okazuje się pyszna i spełni wymagania najbardziej wybrednych. Weź schłodzoną rybę i najlepiej większą. Jeśli masz tylko mrożone ryby, to nie ma znaczenia! Konieczne jest prawidłowe rozmrożenie: po zamrażarce włóż do lodówki na 7 godzin, a dopiero potem rozmrażaj w temperaturze pokojowej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze wypłucz makrelę, wypatrosz i pamiętaj, aby usunąć skrzela. Jeśli je zostawisz, ryba będzie miała gorzki smak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na skórze bardzo ostrym nożem wykonaj kilka cięć po przekątnej. Pomoże to rybom lepiej marynować, a następnie równomiernie smażyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z cytryny potrzebujemy tylko soku z cytryny do marynaty, więc możesz wziąć gotowy sok z cytryny wyprodukowany fabrycznie. Jeśli sam wyciskasz sok, najpierw umyj cytrynę bardzo gorącą wodą-w ten sposób da więcej soku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Polej rybę olejem roślinnym. Może to być absolutnie wszystko: od najbardziej budżetowego słonecznika po drogie elitarne oliwki. Ale ponieważ będziemy poddawać olej obróbce cieplnej-smażyć ryby, najlepiej używać rafinowanych olejów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posolić rybę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieprz. Na tym etapie możesz dodać do ryby inne ulubione przyprawy i przyprawy: zioła prowansalskie, suszony lub świeży tymianek, czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pozostaw rybę na chwilę do marynowania. Od 15 minut do 1 dnia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tymczasem w grillu podpal Drewno. Aby przygotować smaczne i zdrowe potrawy, do gotowania węgli należy używać nie desek z ogrodzenia, ale dobrego drewna opałowego, najlepiej brzozy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Poczekaj, aż drewno opałowe się wypali i pozostaną rozżarzone węgle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść ruszt grillowy na grillu. Rozłóż makrelę. Ryba piecze się wystarczająco szybko, ale obracaj ją co 5-7 minut. Więc ryba nie spali się i będzie równomiernie smażona.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Procedura odwracania może wymagać powtórzenia 2-3 razy. Oznacza to, że należy to zrobić, dopóki makrela nie będzie całkowicie gotowa.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Cóż, nasza pachnąca złota rybka jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy