skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Jest ich bardzo niewiele, co pozwala przypisać to wypieki do kategorii budżetowej. W głębokiej misce włóż cukier, sól, suche drożdże. Pomimo długiego okresu przydatności suchych drożdży i wygody ich stosowania, ważne jest, aby upewnić się, że nie wygasną, w przeciwnym razie pieczenie może się nie udać.
Krok 2:
Wlej szklankę ciepłej wody do miski (wodę należy podgrzać do około 36 stopni, w przypadku braku specjalnego termometru temperaturę można sprawdzić czystym palcem, powinien być wygodny). Ważne jest, aby nie przegrzewać wody, w przeciwnym razie drożdże stracą swoje właściwości niezbędne do wyrośnięcia ciasta.
Krok 3:
Dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić luźne, wlej olej roślinny. Wymieszaj składniki.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę pszenną w małych częściach. Ten krok jest bardzo ważny dla przygotowania udanego pysznego ciasta, nie musisz go przegapić. Podczas przesiewania mąki nie tylko usuwa się obce zanieczyszczenia i przedmioty, ale sama mąka jest nasycona tlenem, dzięki czemu ciasto jest puszyste i maślane.
Krok 5:
Wyrabiamy ciasto, najpierw wyrabiamy w misce łyżką. Gdy ciasto stanie się gęste i gęste, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski i umieść na pół godziny w ciepłym miejscu, przykrywając je ręcznikiem lub dokręcając folią spożywczą.
Krok 6:
Ciepłe miejsce może pojawić się zimą w pobliżu grzejnika (ale nie można umieścić Miski na samej baterii, w przeciwnym razie ciasto może się zaparzyć, a drożdże umrą po przegrzaniu), latem – w piekarniku w temperaturze od 35 do 40 stopni. Podczas gdy ciasto stoi, przygotuj nadzienie.
Krok 7:
Zetrzyj twardy ser.
Krok 8:
Umyj świeże warzywa, wysusz i drobno posiekaj nożem. Możesz używać tylko kopru lub mieszanki koperku, pietruszki i kolendry lub w ogóle nie dodawać zieleni, ale nadaje to szczególny smak tortilli. Wymieszaj ser z ziołami, nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Ugniatamy ciasto i natychmiast przystępujemy do przygotowania ciast. Podziel ciasto na żądaną liczbę kawałków, musisz skupić się na wielkości patelni, na której będą smażone ciasta. Podzieliłam przez 6. Z każdej kulki ciasta rozwałkuj cienkie ciasto.
Krok 10:
Na środku tortilli kładziemy trochę sera z ziołami.
Krok 11:
Przymocuj krawędzie ciasta do środka jak worek.
Krok 12:
Odwróć ciasto i ponownie rozwałkuj wałkiem do ciasta, ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.
Krok 13:
Rozgrzej suchą patelnię, rozłóż jedno ciasto na patelni, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie lekko rumiany. Wyjmij ciastka z patelni i natychmiast posmaruj po obu stronach kawałkiem masła. Podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal / 100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal / 100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g