tortille z serem na patelni

pyszne, proste i szybkie wypieki na herbatę! Tortille z serem są jednymi z najpopularniejszych tortilli z nadzieniem, są lubiane przez wiele lekkich pikantnych smaków z przyjemną kwaskowatością, sytością, co pozwala nie tylko podawać je jako wypieki do herbaty, ale także do przekąsek.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 59 % 30 g
261 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Jest ich bardzo niewiele, co pozwala przypisać to wypieki do kategorii budżetowej. W głębokiej misce włóż cukier, sól, suche drożdże. Pomimo długiego okresu przydatności suchych drożdży i wygody ich stosowania, ważne jest, aby upewnić się, że nie wygasną, w przeciwnym razie pieczenie może się nie udać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej szklankę ciepłej wody do miski (wodę należy podgrzać do około 36 stopni, w przypadku braku specjalnego termometru temperaturę można sprawdzić czystym palcem, powinien być wygodny). Ważne jest, aby nie przegrzewać wody, w przeciwnym razie drożdże stracą swoje właściwości niezbędne do wyrośnięcia ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie wymieszaj, aby rozpuścić luźne, wlej olej roślinny. Wymieszaj składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej przesianą mąkę pszenną w małych częściach. Ten krok jest bardzo ważny dla przygotowania udanego pysznego ciasta, nie musisz go przegapić. Podczas przesiewania mąki nie tylko usuwa się obce zanieczyszczenia i przedmioty, ale sama mąka jest nasycona tlenem, dzięki czemu ciasto jest puszyste i maślane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyrabiamy ciasto, najpierw wyrabiamy w misce łyżką. Gdy ciasto stanie się gęste i gęste, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i lekko przylegające do dłoni. Włóż ciasto z powrotem do miski i umieść na pół godziny w ciepłym miejscu, przykrywając je ręcznikiem lub dokręcając folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciepłe miejsce może pojawić się zimą w pobliżu grzejnika (ale nie można umieścić Miski na samej baterii, w przeciwnym razie ciasto może się zaparzyć, a drożdże umrą po przegrzaniu), latem – w piekarniku w temperaturze od 35 do 40 stopni. Podczas gdy ciasto stoi, przygotuj nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj twardy ser.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj świeże warzywa, wysusz i drobno posiekaj nożem. Możesz używać tylko kopru lub mieszanki koperku, pietruszki i kolendry lub w ogóle nie dodawać zieleni, ale nadaje to szczególny smak tortilli. Wymieszaj ser z ziołami, nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugniatamy ciasto i natychmiast przystępujemy do przygotowania ciast. Podziel ciasto na żądaną liczbę kawałków, musisz skupić się na wielkości patelni, na której będą smażone ciasta. Podzieliłam przez 6. Z każdej kulki ciasta rozwałkuj cienkie ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na środku tortilli kładziemy trochę sera z ziołami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przymocuj krawędzie ciasta do środka jak worek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Odwróć ciasto i ponownie rozwałkuj wałkiem do ciasta, ostrożnie, aby ciasto się nie rozerwało.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej suchą patelnię, rozłóż jedno ciasto na patelni, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie lekko rumiany. Wyjmij ciastka z patelni i natychmiast posmaruj po obu stronach kawałkiem masła. Podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal / 100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal / 100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy