kotlety wieprzowe na patelni

bardzo popularne i szybkie danie mięsne! Kotlety to jedno z najszybszych i najłatwiejszych dań mięsnych. Kotlety gotujemy dość często. Lubimy je, ponieważ gotowanie zajmuje bardzo mało czasu i okazuje się, że cała rodzina jest bardzo satysfakcjonująca i smaczna!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 15 g
tłuszcze 55 % 24 g
węglowodany 11 % 5 g
296 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź świeże mięso i podgrzej je do temperatury pokojowej. Za pomocą ostrego noża pokrój wieprzowinę na porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przykryj kawałki folią spożywczą, ubij trochę specjalnym młotkiem do mięsa. Folia jest niezbędna, aby nie uszkodzić struktury włókien mięsnych podczas bicia i aby spray soku mięsnego nie latał w różnych kierunkach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubite mięso posyp solą i przyprawami. Użyj rąk, aby rozetrzeć wszystko na mięsie. Pozwól mu leżeć przez 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed smażeniem wlej trochę mąki na płaski talerz. Zwiń wszystkie kawałki mięsa w mące.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bardzo dobrze podgrzej patelnię i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść mięso luźno na patelni, aby kawałki się nie stykały. Smażyć 2-3 kotlety na 1 raz. Smaż mięso przez 2-3 minuty na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż w ten sam sposób przez 2-3 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia i przykryj. Pozwól kotletom odpocząć przez 10-15 minut. W tym czasie sok mięsny zostanie równomiernie rozprowadzony po całym kawałku. Pyszne, soczyste kotlety gotowe! Do takich kotletów można podawać pieczone ziemniaki, pieczone lub świeże warzywa. Smacznego!

do gotowania kotletów najlepiej użyć mięsa, które nie zostało zamrożone. Kotlety z rozmrożonego mięsa są suche,ponieważ podczas rozmrażania z mięsa wypływa znaczna część soku.
kotlety można przyrządzić nie tylko z wieprzowiny. Możesz wziąć wołowinę lub mięso drobiowe. Ale takie mięso jest bardzo łatwe do wysuszenia, a gotowe danie będzie twarde i bez smaku.
kotlety wieprzowe można przyjmować z niewielką ilością smalcu. Dzięki temu podczas smażenia tłuszcz stopi się, a mięso będzie soczyste i miękkie.
kotlety wieprzowe łączą się absolutnie z każdym dodatkiem. I są dobre jako niezależne danie! Możesz je uzupełnić dowolnym sosem, na przykład czosnkiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy