skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować gulasz wieprzowy na patelni z sosem, weź wieprzowinę (wystarczy każda miąższ, lepiej, jeśli nie tłusta), marchewkę (opcjonalnie), cebulę, mąkę, koncentrat pomidorowy, sól, przyprawy, olej słonecznikowy i wodę.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, aby wygodnie było wziąć kawałek do ust na raz.
Krok 3:
Na rozgrzanym oleju słonecznikowym szybko usmaż wieprzowinę ze wszystkich stron, aby mięso się uszczelniło.
Krok 4:
Podczas gdy mięso jest smażone-duszone, obierz warzywa. Pokrój cebulę w kostkę i marchewki w małe kostki.
Krok 5:
Dodaj posiekaną cebulę i przyprawy (nie solić). Szybko wymieszaj, pozwól cebuli lekko potnieć się z mięsem.
Krok 6:
I natychmiast umieść marchewki na patelni. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą w połowie ugotowane.
Krok 7:
Dodaj mąkę cienką warstwą na wierzchu zawartości patelni i natychmiast wymieszaj szpatułką z mieszanką mięsa i warzyw, aby rozprowadzić ją cienką warstwą i nie tworzyć grudek, to bardzo proste.
Krok 8:
Teraz dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię.
Krok 9:
I napełnij zawartość patelni gorącą lub wrzącą wodą (zimna sprawia, że mięso jest "drewniane" i będzie musiało gotować dłużej).
Krok 10:
Gulasz wieprzowy wymieszać, posolić do smaku, dodać liść laurowy, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez około pół godziny (w rzeczywistości im dłużej, tym smaczniej, najważniejsze jest, aby danie się nie przypaliło, lepiej wziąć patelnię z nieprzywierającą powłoką).
Krok 11:
To wszystko: gulasz wieprzowy na patelni z sosem jest gotowy! Podczas serwowania dodaj świeże zioła i kilka pierścieni ostrej świeżej papryki (dla amatora).
Gulasz wieprzowy na patelni z sosem można przygotować zarówno z dodatkiem dodatkowych warzyw: marchwi, papryki, korzenia pietruszki, selera lub pasternaku, jak i z jedną cebulą. Najczęściej używają kombinacji cebuli i marchwi: dodają gulaszowi dodatkowej tekstury i smaku. Najważniejsze jest to, że masz bogaty, gęsty sos pomidorowy na bazie mąki, czasami doprawiasz go kwaśną śmietaną, zmiękcza to ostry sos pomidorowy, ale to zależy od Twojego gustu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g