skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cienkie naleśniki z dziurami? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Mleko używam 2% tłuszczu, a jajka kategorii C1. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź wygodną głęboką miskę, aby zapobiec rozpryskiwaniu się z niej podczas ugniatania. Połącz jajka z cukrem i solą w misce. W osobnej misce wymieszaj mąkę z sodą.
Krok 3:
Wlej mleko do miski na jajka i stopniowo dodając mąkę z sodą, zagniataj ciasto.
Krok 4:
Następnie dodaj olej roślinny do ciasta i dodaj ocet. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. Gotowe ciasto powinno być jednorodne, bez grudek mąki.
Krok 5:
Ciasto naleśnikowe okazuje się dość płynne, tak powinno być w przypadku cienkich naleśników. Odstaw na 5 minut. W teście zachodzi reakcja octu z sodą-na powierzchni pojawiają się bąbelki.
Krok 6:
Do smażenia rozgrzej patelnię naleśnikową, aż będzie gorąca i posmaruj cienką warstwą oleju roślinnego. Aby to zrobić, możesz użyć serwetki lub pędzla. Patelnia powinna być dobrze rozgrzana do czerwoności. Szybko wlej na nią trochę ciasta cienką warstwą. Takie cienkie naleśniki są przygotowywane bardzo szybko. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 7:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim na osobnym talerzu i trzymaj je pod przykryciem, aby nie wyschły.
Krok 8:
Naleśniki powstają z dużą ilością dziur. Nie jest wygodne zawijanie w nich nadzienia, ale zanurzenie w śmietanie, skondensowanym mleku lub dżemie będzie pyszne.
Krok 9:
Miłej uczty!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g