wołowina duszona z warzywami

Wołowina z warzywami to gorące danie na świąteczny stół! Gotowana w ten sposób wołowina duszona z warzywami okazuje się soczysta i bardzo smaczna. Ponadto można to zrobić z wyprzedzeniem, aby nie tracić czasu na gotowanie w święta lub weekendy. Podawaj dobrze z dowolnym dodatkiem warzywnym, makaronem, ryżem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 12 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
144 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić wołowinę z warzywami? Przygotuj składniki. Umyj golonkę wołową, osusz i pokrój na duże kawałki. Możesz wziąć cały goleń. Użyłem już przygotowanych części. Z tego 1,5 kg mięsa bez kości i 500 g ossobucco z kością. Do tego dania lepiej wybrać golonki, ponieważ w procesie duszenia mięso jest z nich lepiej gotowane. Ale możesz kupić dowolną część tuszu do rzęs, według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj warzywa. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Pokrój seler, cebulę i marchewkę na małe kawałki. Pokrój czosnek na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś przygotowane warzywa do blendera i zmiel na gładkie puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wędzone mięso na małe kawałki. Wziąłem 100 g surowego wędzonego boczku i 100 g gotowanej wędzonej szyi wieprzowej. Możesz obejść się bez wędzonych wędlin, ale dzięki nim danie będzie ciekawsze w smaku i aromatyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż mięso na dużym ogniu, aż się zarumieni. Zauważam, że na tym etapie nie doprowadzamy mięsa do gotowości, ale po prostu smażymy na wierzchu, uszczelniając w ten sposób wszystkie soki w środku. Ta powszechnie znana technika kulinarna sprawia, że gotowe mięso jest soczyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W głębokim rondlu włóż puree warzywne, dodaj koncentrat pomidorowy, wędzone mięso, sól i pieprz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej 200 ml gorącej wody do garnka i zagotuj puree warzywne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż mięso do garnka, zalej pozostałą gorącą wodą, aby przykryła mięso prawie całkowicie, jak pokazano na zdjęciu. W takim przypadku woda może uciec trochę więcej lub trochę mniej - skup się na swoich składnikach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zagotuj SOS, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu obracając mięso. Podawaj gotowy gulasz z warzywami jako samodzielne danie lub z ulubionym dodatkiem. smacznego!

to nie pierwszy raz, kiedy gotuję to danie na rodzinne wakacje. Mięso z powodu długiego czasu duszenia staje się bardzo miękkie, praktycznie rozpada się na kawałki. Przygotowuję go dzień przed świętem i podgrzewam przed ucztą. Z dnia na dzień mięso jest dobrze nasączone sosem i staje się bardziej aromatyczne i miękkie. Każdy dodatek nadaje się do takiego mięsa. Zwykle podaję z pieczonymi w piekarniku klinami ziemniaczanymi, tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem. Odpowiedni jest również makaron.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Golonki wołowe - 187   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy