skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić wołowinę z warzywami? Przygotuj składniki. Umyj golonkę wołową, osusz i pokrój na duże kawałki. Możesz wziąć cały goleń. Użyłem już przygotowanych części. Z tego 1,5 kg mięsa bez kości i 500 g ossobucco z kością. Do tego dania lepiej wybrać golonki, ponieważ w procesie duszenia mięso jest z nich lepiej gotowane. Ale możesz kupić dowolną część tuszu do rzęs, według własnego gustu.
Krok 2:
Dobrze umyj warzywa. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Pokrój seler, cebulę i marchewkę na małe kawałki. Pokrój czosnek na pół.
Krok 3:
Przenieś przygotowane warzywa do blendera i zmiel na gładkie puree.
Krok 4:
Pokrój wędzone mięso na małe kawałki. Wziąłem 100 g surowego wędzonego boczku i 100 g gotowanej wędzonej szyi wieprzowej. Możesz obejść się bez wędzonych wędlin, ale dzięki nim danie będzie ciekawsze w smaku i aromatyczne.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż mięso na dużym ogniu, aż się zarumieni. Zauważam, że na tym etapie nie doprowadzamy mięsa do gotowości, ale po prostu smażymy na wierzchu, uszczelniając w ten sposób wszystkie soki w środku. Ta powszechnie znana technika kulinarna sprawia, że gotowe mięso jest soczyste.
Krok 6:
W głębokim rondlu włóż puree warzywne, dodaj koncentrat pomidorowy, wędzone mięso, sól i pieprz.
Krok 7:
Wlej 200 ml gorącej wody do garnka i zagotuj puree warzywne.
Krok 8:
Włóż mięso do garnka, zalej pozostałą gorącą wodą, aby przykryła mięso prawie całkowicie, jak pokazano na zdjęciu. W takim przypadku woda może uciec trochę więcej lub trochę mniej - skup się na swoich składnikach.
Krok 9:
Zagotuj SOS, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 2,5 godziny, od czasu do czasu obracając mięso. Podawaj gotowy gulasz z warzywami jako samodzielne danie lub z ulubionym dodatkiem. smacznego!
to nie pierwszy raz, kiedy gotuję to danie na rodzinne wakacje. Mięso z powodu długiego czasu duszenia staje się bardzo miękkie, praktycznie rozpada się na kawałki. Przygotowuję go dzień przed świętem i podgrzewam przed ucztą. Z dnia na dzień mięso jest dobrze nasączone sosem i staje się bardziej aromatyczne i miękkie. Każdy dodatek nadaje się do takiego mięsa. Zwykle podaję z pieczonymi w piekarniku klinami ziemniaczanymi, tłuczonymi ziemniakami lub gotowanym ryżem. Odpowiedni jest również makaron.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Golonki wołowe - 187 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g