ziemniaki na grillu na szaszłykach

Najpiękniejsza przystawka z naszych ulubionych ziemniaków! W procesie gotowania może uczestniczyć cała rodzina lub duża grupa przyjaciół. Niesamowicie pachnące ziemniaki zachwycą nowymi nutami w smaku, w zależności od przypraw dodanych do marynaty.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 83 % 19 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem lub serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku przygotuj marynatę. Dodaj sos sojowy, olej, pieprz, oregano i dowolne suche przyprawy według własnych upodobań. Zamiast sosu sojowego można użyć szczypty soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Ilość papryki chili należy również regulować według własnego gustu lub całkowicie wykluczyć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą noża kuchennego na każdym ziemniaku wykonaj kilka płytkich cięć o głębokości około 1 mm - 2 mm. Ziemniaki zalać marynatą, dobrze wymieszać i odstawić na chwilę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas marynowania ziemniaków rozpal grill.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj szpikulec, nawlecz 2-3 ziemniaki na każdy. Marynata, która pozostała - nie wylewaj, nadal będzie nam przydatna.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż szpikulec na węglach. Gotuj, obracając od czasu do czasu, aż ziemniaki się ugotują(możesz sprawdzić gotowość wykałaczką). Zajmuje to około 15 do 30 minut, w zależności od odmiany i wielkości ziemniaków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wyjmij gotowe ziemniaki ze szpikulca. Za pomocą silikonowego pędzla posmaruj każdy ziemniak pozostałą marynatą. Posyp ulubione zioła na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawać z sałatką, grillowanymi kiełbaskami lub kebabem.

pozostało bardzo niewiele ciepłych i słonecznych dni przed nadejściem chłodów, a po zimie.
kiedy rozpalamy grilla z rodziną lub przyjaciółmi, pamiętaj, aby gotować ziemniaki na szaszłykach.
ziemniaki smażone na węglu drzewnym to wspaniały i bardzo smaczny dodatek do mięs i sałatek. Marynatę można przygotować według osobistych preferencji, dodając ulubione przyprawy i przyprawy.
ziemniaki nie potrzebują dużo czasu, aby dobrze marynować, wystarczy 10-15 minut, podczas gdy węgle w grillu wypalają się. Wykonaj małe nacięcia w każdej bulwie nożem kuchennym, aby marynata lepiej wsiąkła w ziemniaki.

do przygotowania takiego dania najlepiej użyć średniej wielkości ziemniaków tej samej wielkości.
gotowe danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oregano suche - 306   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal / 100g

Podobne przepisy