skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na kefirze bez drożdży? Przygotuj jedzenie. Podgrzej kefir, aż będzie ciepły i dodaj do niego sodę. Wymieszaj i odstaw na 3-5 minut. W tym czasie soda zareaguje z kefirem. Dzięki temu gotowe naleśniki będą bujne.
Krok 2:
W osobnej misce połącz jajko z cukrem.
Krok 3:
Następnie dodaj olej roślinny i szczyptę waniliny. Wlać kefir z sodą i wlać mąkę przesianą przez sito. Mąkę należy zawsze przesiać. Jednocześnie jest nasycony tlenem, a gotowe produkty są bardziej przewiewne.
Krok 4:
Ciasto dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie, aby nie było grudek mąki. Aby to zrobić, możesz użyć miksera. W takim przypadku będziesz potrzebować więcej lub mniej mąki niż wskazano w kompozycji. Dlatego kieruj się konsystencją ciasta. Gotowy powinien być wystarczająco gruby.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i rozłóż ciasto łyżką, aby zrobić naleśniki. Smaż je przez 1-2 minuty na małym ogniu.
Krok 6:
Następnie odwróć szpatułką i usmaż w ten sam sposób po drugiej stronie. Nie rób dużego ognia. Naleśniki powinny mieć czas na pieczenie w środku i nie palić się na zewnątrz.
Krok 7:
Wyjmij gotowe naleśniki z gorącej patelni na przygotowany talerz. Aby usunąć z nich nadmiar oleju, możesz położyć je na ręcznikach papierowych. Pyszne, bujne naleśniki na herbatę są gotowe. Smacznego!
istnieje opinia, że bujne naleśniki można przygotować tylko przy użyciu drożdży. Wcale nie! Z dodatkiem sody nie są gorsze. Aby uzyskać nowy smak, do ciasta można dodać starte jabłka lub startą gotowaną marchewkę. I możesz umieścić kawałek jabłka lub kilka wiśni bezpośrednio na patelni w każdym naleśniku.
gotowe naleśniki można uzupełnić skondensowanym mlekiem, kwaśną śmietaną, dżemem lub polewą jagodową.
przygotuj takie naleśniki dla swojej rodziny w niedzielny poranek lub po prostu na przekąskę każdego dnia.
szczególnie dzieci uwielbiają placki. Okazują się tak bujne, że wyglądają jak małe bułeczki, tylko gotowane na patelni.
nawiasem mówiąc, kefir najlepiej nadaje się do stania. W takim kefirze soda będzie dobrze fermentować, co oznacza, że ciasto będzie przewiewne.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g