skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszyste i przewiewne Japońskie naleśniki na patelni? Przygotuj jedzenie.
Krok 2:
Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to ostrożnie, aby żółtko nie dostało się do białka, w przeciwnym razie nie zostanie ubite.
Krok 3:
Dodaj jedną łyżkę cukru do żółtek, dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Wlej mleko, ponownie mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej powstałą mieszaninę do masy jajecznej.
Krok 6:
Zagnieść gładkie ciasto. Może Ci się to wydawać gęste, nie bój się, to konieczne.
Krok 7:
Ubij białka, dodając szczyptę soli — przyspiesza proces ubijania. Najpierw z małą prędkością, potem z dużą prędkością. Podczas ubijania stopniowo wprowadzaj pozostałą łyżkę cukru. Konieczne jest ubijanie do stabilnych szczytów. Innym dobrym testem na gotowość ubitych białek jest odwrócenie miski. Dobrze ubite białka nie spadną, ale pozostaną na dnie.
Krok 8:
Wprowadź ubite białka do masy jajeczno-mącznej. I bardzo delikatnie wymieszaj, najlepiej silikonową szpatułką. Nie niszczy struktur bitej żywności. Ruchy powinny być szybkie i schludne, od góry do dołu.
Krok 9:
Mieszaj do jednolitego koloru, takiego.
Krok 10:
Umieść patelnię na średnim ogniu i dobrze podgrzej. Nałożony na niego olej powinien się popękać, ale nie zacząć się palić. Dostosuj ogień.
Krok 11:
Rozłóż ciasto w ilości dwóch łyżek stołowych na Pancake na patelni. Wlej dwie łyżeczki wody i przykryj patelnię pokrywką.
Krok 12:
Smaż naleśniki pod przykryciem przez kilka minut.
Krok 13:
Dodaj kolejną łyżkę ciasta do każdego naleśnika. Ponownie przykryj i smaż przez kolejne dwie minuty.
Krok 14:
Ponownie otwórz pokrywkę i dodaj po łyżce ciasta. Przykryj, smaż dalej.
Krok 15:
Następnie ostrożnie odwróć pancakes za pomocą dwóch szpatułek. Zdjęcie pokazuje, że pod patelnią miałem zbyt duży ogień, naleśniki były lekko opalone)ponownie przykryj pokrywką i zagotuj naleśniki. Gotowe naleśniki są bardzo wysokie, bujne, ale szybko opadają, dlatego podaje się je natychmiast po ugotowaniu.
radziłbym smażyć pankeiki na mieszance olejów roślinnych i kremowych, aby zapobiec przypaleniu.Gorenje.
aby naleśniki nie rozprzestrzeniały się na patelni, ale miały ten sam równy kształt, możesz spróbować wyciąć wstążki o szerokości około 3 cm z pergaminu lub folii, przykleić krawędzie kroplą oleju roślinnego, aby uzyskać formy pierścieniowe-w ten sposób wszystkie naleśniki będą tego samego rozmiaru. Możesz użyć pierścienia cukierniczego o odpowiednim rozmiarze.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia do smażenia Pancake może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g