Japońskie naleśniki puszyste na patelni

bujne, przepyszne, oryginalne naleśniki śniadaniowe! Japońskie pankeiki wyróżniają się szczególną przepychem, są bardzo podobne do sufletu, mają tę samą delikatną i przewiewną strukturę. Osiąga się to poprzez wprowadzenie dobrze ubitych białek do ciasta i stopniowe budowanie ciasta podczas pieczenia. To bardzo niezwykłe!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 55 % 26 g
261 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszyste i przewiewne Japońskie naleśniki na patelni? Przygotuj jedzenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to ostrożnie, aby żółtko nie dostało się do białka, w przeciwnym razie nie zostanie ubite.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżkę cukru do żółtek, dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko, ponownie mieszaj, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Przesiej powstałą mieszaninę do masy jajecznej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gładkie ciasto. Może Ci się to wydawać gęste, nie bój się, to konieczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij białka, dodając szczyptę soli — przyspiesza proces ubijania. Najpierw z małą prędkością, potem z dużą prędkością. Podczas ubijania stopniowo wprowadzaj pozostałą łyżkę cukru. Konieczne jest ubijanie do stabilnych szczytów. Innym dobrym testem na gotowość ubitych białek jest odwrócenie miski. Dobrze ubite białka nie spadną, ale pozostaną na dnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wprowadź ubite białka do masy jajeczno-mącznej. I bardzo delikatnie wymieszaj, najlepiej silikonową szpatułką. Nie niszczy struktur bitej żywności. Ruchy powinny być szybkie i schludne, od góry do dołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj do jednolitego koloru, takiego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i dobrze podgrzej. Nałożony na niego olej powinien się popękać, ale nie zacząć się palić. Dostosuj ogień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż ciasto w ilości dwóch łyżek stołowych na Pancake na patelni. Wlej dwie łyżeczki wody i przykryj patelnię pokrywką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż naleśniki pod przykryciem przez kilka minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj kolejną łyżkę ciasta do każdego naleśnika. Ponownie przykryj i smaż przez kolejne dwie minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ponownie otwórz pokrywkę i dodaj po łyżce ciasta. Przykryj, smaż dalej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie ostrożnie odwróć pancakes za pomocą dwóch szpatułek. Zdjęcie pokazuje, że pod patelnią miałem zbyt duży ogień, naleśniki były lekko opalone)ponownie przykryj pokrywką i zagotuj naleśniki. Gotowe naleśniki są bardzo wysokie, bujne, ale szybko opadają, dlatego podaje się je natychmiast po ugotowaniu.

radziłbym smażyć pankeiki na mieszance olejów roślinnych i kremowych, aby zapobiec przypaleniu.Gorenje.

aby naleśniki nie rozprzestrzeniały się na patelni, ale miały ten sam równy kształt, możesz spróbować wyciąć wstążki o szerokości około 3 cm z pergaminu lub folii, przykleić krawędzie kroplą oleju roślinnego, aby uzyskać formy pierścieniowe-w ten sposób wszystkie naleśniki będą tego samego rozmiaru. Możesz użyć pierścienia cukierniczego o odpowiednim rozmiarze.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia do smażenia Pancake może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy