skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć uda na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Uda można wziąć zarówno na kości, jak i bez. Papryka i pomidor są średniej wielkości, cebula jest duża. Pomidora można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku. Jeśli użyjesz warzyw w różnych kolorach, takich jak moje, otrzymasz jaśniejsze danie.
Krok 2:
Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Zdejmij skórę z ud i usuń kość, można je zastosować w innym naczyniu, takim jak zrobienie bulionu. Wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci, a podczas smażenia było mniej rozprysków.
Krok 3:
Natrzyj uda solą i przyprawami. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 15-30 minut.
Krok 4:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie półpierścienie. Moje żarówki są małe, więc wziąłem 2 sztuki. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
Krok 5:
Umyj paprykę, usuń łodygę, pokrój, obierz nasiona i pokrój na duże kawałki. Umyj pomidora, usuń łodygę i pokrój na małe, dowolne kawałki. Obierz i posiekaj czosnek, przepuszczając go przez prasę czosnkową lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i ułóż wszystkie kawałki kurczaka. Zwiększ ogień i smaż udo z jednej strony na złoty kolor.
Krok 7:
Następnie odwróć uda, rozgrzej ogień i smaż kurczaka po drugiej stronie przez 10-15 minut.
Krok 8:
Ta metoda pieczenia sprawi, że uda kurczaka będą soczyste. Gdy kurczak zrumieni się po drugiej stronie, wyjmij go z patelni. Na tym samym oleju podsmaż cebulę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nie trzeba doprowadzać do złotego koloru, powinien stać się miękki i szklany. Trochę soli.
Krok 9:
Następnie dodaj paprykę i kurczaka do cebuli, wymieszaj. Dusić przez 5 minut.
Krok 10:
Umieść pomidora z czosnkiem na patelni. Wymieszaj i pozostaw na kolejne 3 minuty.
Krok 11:
Na koniec dodaj oliwki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut na małym ogniu. Oliwki można pokroić wzdłuż na pół lub w poprzek na pierścienie. Bardziej lubię dodawać je w całości, więc nie kroiłam.
podawaj uda na gorąco, dekorując gałązkami zieleni. To danie doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami, ryżem i makaronem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g