naleśniki z dziurami z wrzącą wodą

ażurowe pieczenie we wrzącej wodzie natychmiast przyciągnie uwagę! Naleśniki z dziurami na wrzącej wodzie są bardzo smaczne z miodem, dżemem, dżemem i innymi słodkimi sosami, konserwowaniem. Można w nich zawijać kawałki owoców, podawać je na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Ponieważ taki przysmak jest bardzo kaloryczny, lepiej nie gotować naleśników na obiad lub tworzyć, ale zostawić je na śniadanie.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 60 % 18 g
143 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec naleśniki z dziurami z wrzącą wodą? Przygotuj niezbędne składniki do stworzenia ażurowych naleśników. Jeśli jaja kurze są duże, mąka może wymagać nieco więcej i odwrotnie!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jaja kurze do głębokiej salaterki lub miski, dodaj cukier granulowany, sól. Możesz dodać trochę cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego, aromat. Ubij wszystko w puszystą piankę trzepaczką lub mikserem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, delikatnie wszystko wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną, dodaj porcjami do pojemnika, użyj mąki najwyższej jakości. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Delikatnie ubij trzepaczką lub mikserem, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Pozostaw ciasto na 20 minut-w tym czasie gluten w mące aktywuje się, bardziej zagęści ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę w czajniku lub innym pojemniku. Wymieszaj ciasto, podnosząc mąkę z dna pojemnika, wlej wrzącą wodę i natychmiast wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny bez jasnego zapachu. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj-ciasto naleśnikowe jest gotowe!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię do pieczenia naleśników, posmaruj ją olejem roślinnym i jeszcze trochę podgrzej. Wlej porcję ciasta na patelnię, przewiń, tworząc zaokrąglony naleśnik. Piec dosłownie 1 minutę, aż brzegi naleśnika wyschną i odwróć. Piec kolejne pół minuty. Pamiętaj o powiedzeniu, że pierwszy naleśnik jest zawsze nierówny! W miarę pieczenia naleśniki staną się bardziej ażurowe i cienkie - nauczysz się prawidłowo wybierać porcję ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe naleśniki ułożyć na talerzu, w razie potrzeby posmarować roztopionym masłem. Podawać z miodem lub mlekiem.

naleśniki z dziurami we wrzącej wodzie zawsze okazują się ażurowe, bez względu na to, na jakim produkcie mlecznym je ugotujesz. Przepis wykorzystuje kefir do tworzenia naleśników. Wypieki są różowe, koronkowe, soczyste i bardzo smaczne, zwłaszcza z miodem - żadne dziecko ani dorosły nie odmówi takiego deseru!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy