skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec naleśniki z dziurami z wrzącą wodą? Przygotuj niezbędne składniki do stworzenia ażurowych naleśników. Jeśli jaja kurze są duże, mąka może wymagać nieco więcej i odwrotnie!
Krok 2:
Rozbij jaja kurze do głębokiej salaterki lub miski, dodaj cukier granulowany, sól. Możesz dodać trochę cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego, aromat. Ubij wszystko w puszystą piankę trzepaczką lub mikserem.
Krok 3:
Wlej kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, delikatnie wszystko wymieszaj.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną, dodaj porcjami do pojemnika, użyj mąki najwyższej jakości. Mąka może wymagać więcej lub mniej. Skoncentruj się na konsystencji ciasta. Delikatnie ubij trzepaczką lub mikserem, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Pozostaw ciasto na 20 minut-w tym czasie gluten w mące aktywuje się, bardziej zagęści ciasto.
Krok 5:
Zagotuj wodę w czajniku lub innym pojemniku. Wymieszaj ciasto, podnosząc mąkę z dna pojemnika, wlej wrzącą wodę i natychmiast wymieszaj.
Krok 6:
Wlej olej roślinny bez jasnego zapachu. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj-ciasto naleśnikowe jest gotowe!
Krok 7:
Rozgrzej patelnię do pieczenia naleśników, posmaruj ją olejem roślinnym i jeszcze trochę podgrzej. Wlej porcję ciasta na patelnię, przewiń, tworząc zaokrąglony naleśnik. Piec dosłownie 1 minutę, aż brzegi naleśnika wyschną i odwróć. Piec kolejne pół minuty. Pamiętaj o powiedzeniu, że pierwszy naleśnik jest zawsze nierówny! W miarę pieczenia naleśniki staną się bardziej ażurowe i cienkie - nauczysz się prawidłowo wybierać porcję ciasta.
Krok 8:
Gotowe naleśniki ułożyć na talerzu, w razie potrzeby posmarować roztopionym masłem. Podawać z miodem lub mlekiem.
naleśniki z dziurami we wrzącej wodzie zawsze okazują się ażurowe, bez względu na to, na jakim produkcie mlecznym je ugotujesz. Przepis wykorzystuje kefir do tworzenia naleśników. Wypieki są różowe, koronkowe, soczyste i bardzo smaczne, zwłaszcza z miodem - żadne dziecko ani dorosły nie odmówi takiego deseru!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g