skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Będziemy potrzebować minimum produktów budżetowych: oleju roślinnego, wody, cukru, soli i drożdży. Użyłem suchych drożdży, które zawsze mam w magazynie, ale możesz zrobić naleśniki na żywych (surowych) drożdżach.
Krok 2:
Włóż cukier, sól i suche drożdże do głębokiej miski (niektóre suche drożdże, które należy rozpuścić w ciepłej wodzie, ale są też takie, które należy połączyć na sucho z mąką, więc musisz postępować zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu drożdży), napełnij ciepłą wodą (około 36 stopni), wymieszaj.
Krok 3:
Pozostaw miskę z mieszaniną na 10 minut na stole w temperaturze pokojowej, aby drożdże się aktywowały, na powierzchni mieszaniny powinna pojawić się piana, co oznacza, że wszystko jest zrobione poprawnie, drożdże są wysokiej jakości. Wlej chudy (roślinny) bezwonny olej do miski z mieszanką drożdży. Mieszać.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną, musisz to zrobić, aby nie tylko oczyścić ją z obcych przedmiotów, ale także nasycić tlenem, co sprawi, że naleśniki będą bardziej bujne i przewiewne. Stopniowo posyp mąkę pszenną do miski z płynem, zagniataj ciasto. Mąka może odejść mniej więcej, skup się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Powinno być gęste, znacznie grubsze niż ciasto na zwykłe naleśniki na kefirze, ale nie tak gęste i suche jak ciasto drożdżowe na ciasta i inne wypieki. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw na stole na pół godziny, aby ciasto lekko urosło. Po upływie określonego czasu zagniatamy ciasto i przystępujemy do smażenia naleśników.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Łyżką stołową rozprowadzamy ciasto na rozgrzanym oleju, tworząc małe naleśniki. Smażyć je z obu stron na średnim ogniu, przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do złotego koloru. Okresowo wlej olej na patelnię i robimy to z całym ciastem.
Krok 7:
Naleśniki usuwamy z patelni i podajemy do stołu ze skondensowanym mlekiem, a jeśli jest to ciasto na chudy stół, to z innymi chudymi dodatkami. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g