skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić bakłażany z warzywami? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź Młode, średniej wielkości bakłażany i cukinię. Pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy. Papryka smakuje lepiej z mięsistymi ścianami.
Krok 2:
Umyj bakłażany i cukinię, osusz, usuń łodygi. Z cukinii usuń duże nasiona i twardą skórkę, jeśli takie istnieją. Pokrój wszystko w drobną kostkę.
Krok 3:
Spróbuj pokroić wszystkie warzywa na kawałki tego samego rozmiaru i kształtu, aby gotowe danie wyglądało schludnie. Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona, pokrój.
Krok 4:
Umyj pomidora, usuń łodygę i pokrój.
Krok 5:
Weź szeroką patelnię o średnicy 24-26 cm, aby wszystkie składniki mogły się swobodnie zmieścić. Wziąłem mniejszą patelnię, przez co mieszanie warzyw było niewygodne. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej na nią olej. Gdy olej się rozgrzeje, zmniejsz ogień i włóż bakłażana na patelnię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż będzie lekko rumiany. Zajęło mi to około 4 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj cukinię, paprykę i 2-3 łyżki gorącej wody. Potrzebujesz trochę wody. Tyle, że warzywa są duszone i nie palą się, ale nie pływają w wodzie. W ten sposób ugotują się szybko i jednocześnie.
Krok 7:
Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty na średnim ogniu, aż cukinia będzie bardziej miękka. Delikatnie sprawdź miękkość widelcem. Nie przegap tej chwili i nie prześwietl warzyw na ogniu, w przeciwnym razie rozpadną się i stracą wygląd i smak.
Krok 8:
Dodaj pokrojonego pomidora. Wszystko wymieszaj, Posol i dodaj pikantne zioła. Dusić jeszcze kilka minut.
Krok 9:
Dodaj pokrojonego pomidora. Wszystko wymieszaj, Posol i dodaj pikantne zioła. Dusić jeszcze kilka minut.
proporcje warzyw można zmieniać według własnych upodobań. Musisz jednak zachować kolejność dodawania ich do patelni: te, które gotują się szybciej - przede wszystkim dłużej - na końcu.
przed podaniem gotowy bakłażan z warzywami można dodatkowo doprawić oliwą z oliwek i ziołami.
bakłażan duszony z warzywami na patelni może być podawany jako osobne danie lub jako dodatek. Moim zdaniem smakują lepiej na ciepło niż na zimno. Uwielbiam takie warzywa w połączeniu z serem.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g