skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec Francuskie mięso w piekarniku wieprzowym z ziemniakami i serem? Przygotuj produkty według listy. Wieprzowina jest świeża, część szyjna. Jeśli używasz mrożonego mięsa, należy je rozmrozić. Biorę półmiękki ser. Sól, pieprz do smaku. Przygotuj formę do użycia w piekarniku.
Krok 2:
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na dowolne kawałki o grubości 1-1, 5 cm, Pokonaj każdy kawałek po obu stronach młotkiem do gotowania. Włóż mięso do miski, dodaj sól, pieprz, majonez i wymieszaj. Pozostaw mięso na kilka minut, podczas gdy warzywa będą gotowe. W razie potrzeby do mięsa można dodać posiekany czosnek.
Krok 3:
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w cienkie talerze, wymieszaj z solą. Przykryj wybrane naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia papierem do pieczenia (nie można przykryć, ale posmarować olejem roślinnym). Ułóż pokrojone ziemniaki w naczyniu do pieczenia, równomiernie rozprowadzając je na dnie naczynia.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie. Rozłóż posiekaną cebulę równomiernie na ziemniakach.
Krok 5:
Ułóż przygotowane mięso na posiekanej cebuli, wypełniając całą przestrzeń nad cebulą. Następnie możesz zamknąć naczynie do pieczenia folią lub nie możesz go zamknąć, a więc włożyć do piekarnika. Ale w drugiej opcji należy zauważyć, że podczas pieczenia mięso nieznacznie się zmniejszy. Umieść formę z mięsem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 1 godzinę.
Krok 6:
Po godzinie wyjmij formę z mięsem z piekarnika i posyp startym serem. Ponownie włóż formę do piekarnika, aż powstanie rumiana skórka sera.
gotowane danie jest smaczne i soczyste, a gotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Należy jednak zwrócić uwagę na kilka niuansów. Pierwszą z nich jest grubość krojonego mięsa i ziemniaków-im grubsze są te produkty, tym więcej czasu zajmie ich ugotowanie. Po drugie: możesz upiec mięso z ziemniakami (do posypania serem), zamykając formę folią lub nie zamykając. Przygotowałem dwie opcje do porównania. Po zamknięciu formy folią mięso zachowało swój kształt bardziej niż wtedy, gdy forma nie była zamknięta i nie przyrumieniła się tak bardzo i zmniejszyła rozmiar.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g