Francuska wieprzowina z ziemniakami i serem w piekarniku

pyszne, proste, szybkie, niedrogie. Obfity obiad na każdą okazję. Francuskie mięso wieprzowe z ziemniakami i serem w piekarniku-to danie zawiera danie główne i dodatek. Wszystko jest przygotowywane z niedrogich i znanych produktów. Nadaje się na rodzinny obiad lub lunch.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 31 % 10 g
180 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec Francuskie mięso w piekarniku wieprzowym z ziemniakami i serem? Przygotuj produkty według listy. Wieprzowina jest świeża, część szyjna. Jeśli używasz mrożonego mięsa, należy je rozmrozić. Biorę półmiękki ser. Sól, pieprz do smaku. Przygotuj formę do użycia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz wieprzowinę pod bieżącą zimną wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na dowolne kawałki o grubości 1-1, 5 cm, Pokonaj każdy kawałek po obu stronach młotkiem do gotowania. Włóż mięso do miski, dodaj sól, pieprz, majonez i wymieszaj. Pozostaw mięso na kilka minut, podczas gdy warzywa będą gotowe. W razie potrzeby do mięsa można dodać posiekany czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój w cienkie talerze, wymieszaj z solą. Przykryj wybrane naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia papierem do pieczenia (nie można przykryć, ale posmarować olejem roślinnym). Ułóż pokrojone ziemniaki w naczyniu do pieczenia, równomiernie rozprowadzając je na dnie naczynia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w pierścienie lub półpierścienie. Rozłóż posiekaną cebulę równomiernie na ziemniakach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż przygotowane mięso na posiekanej cebuli, wypełniając całą przestrzeń nad cebulą. Następnie możesz zamknąć naczynie do pieczenia folią lub nie możesz go zamknąć, a więc włożyć do piekarnika. Ale w drugiej opcji należy zauważyć, że podczas pieczenia mięso nieznacznie się zmniejszy. Umieść formę z mięsem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po godzinie wyjmij formę z mięsem z piekarnika i posyp startym serem. Ponownie włóż formę do piekarnika, aż powstanie rumiana skórka sera.

gotowane danie jest smaczne i soczyste, a gotowanie nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Należy jednak zwrócić uwagę na kilka niuansów. Pierwszą z nich jest grubość krojonego mięsa i ziemniaków-im grubsze są te produkty, tym więcej czasu zajmie ich ugotowanie. Po drugie: możesz upiec mięso z ziemniakami (do posypania serem), zamykając formę folią lub nie zamykając. Przygotowałem dwie opcje do porównania. Po zamknięciu formy folią mięso zachowało swój kształt bardziej niż wtedy, gdy forma nie była zamknięta i nie przyrumieniła się tak bardzo i zmniejszyła rozmiar.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy