soczyste kotlety wieprzowe na patelni delikatne miękkie

pyszne i bardzo łatwe do zrobienia! Kotlety wieprzowe na patelni są tak soczyste i delikatne, że można zjeść umysł! Podawaj je na świątecznym stole lub zaskocz swoją bratnią duszę, przygotowując romantyczną kolację!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 52 % 22 g
węglowodany 21 % 9 g
274 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste kotlety? Która część tuszu do rzęs jest do tego lepsza? Idealny do gotowania schabu, nie jest zbyt tłusty i nie zawiera żył. Przygotuj również wszystkie inne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kawałek wieprzowiny pod bieżącą wodą, osusz serwetkami i pokrój na kawałki o grubości około jednego centymetra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj kawałek schabu celofanową torbą i odrzuć z obu stron. Dlaczego zaleca się przykrycie mięsa folią? Odbywa się to tak, aby nie było rozprysków podczas ubijania, a Twoja kuchnia pozostała jak najczystsza po tej procedurze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zrób to samo ze wszystkimi kawałkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W małym pojemniku połącz sól i cukier. W przepisie użyłam soli Adyghe, zawiera ona trochę suchych przypraw, co niewątpliwie poprawia smak gotowego mięsa.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj każdy kawałek polędwicy mieszanką soli i cukru po obu stronach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś mięso do głębokiej miski lub miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij mlekiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko zapamiętaj polędwicę i pozostaw na około godzinę. Kilka razy w tym czasie kawałki będą musiały zostać wymieszane. Kotlety wchłoną mleko, dzięki czemu będą bardzo delikatne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie umyj jajko. Wbij go w głęboki talerz i wstrząśnij widelcem. Dodaj szczyptę soli i mielonego pieprzu (od siebie nalałem trochę suchej przyprawy do mięsa). Jeszcze raz wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz schab w jajku po obu stronach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie zwiń mąkę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij kotlety do smażenia na średnim ogniu najpierw z jednej strony (wystarczy trzy do czterech minut).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie z drugiej strony, aż będzie gotowy(również trzy minuty).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W razie potrzeby posyp kotlety ziołami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe! Podawaj na gorąco!

podawaj kotlety ze świeżymi warzywami lub sałatką, oferuj do nich pikle i różne sosy.
mięso świetnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami, gotowanym ryżem, kaszą gryczaną lub makaronem.
obfite i łatwe do przygotowania danie zachwyci Twoją rodzinę i bliskich!

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy