skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby upiec makrelę z warzywami, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź duże marchewki i cebulę. Wybierając makrelę, upewnij się, że ryby są wolne od uszkodzeń i nie ma za dużo lodu. Jeśli ryba jest duża, weź 2 na tę liczbę produktów. Skoncentruj się na wadze wskazanej w przepisie. Każdy bezwonny olej będzie odpowiedni.
Krok 2:
Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. W tej formie warzywa gotują się szybciej, a nadzienie będzie bardziej jednorodne.
Krok 3:
Aby usmażyć, weź patelnię, w której zmieszczą się marchewki i cebula. Podgrzej patelnię, delikatnie, aby się nie poparzyć, wlej na nią olej roślinny, pozostawiając trochę do smarowania folii. Ponieważ marchewki gotują się dłużej niż cebula, najpierw usmaż startą marchewkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 2 minut.
Krok 4:
Gdy marchewki zaczną mięknąć, włóż posiekaną cebulę na patelnię i smaż przez kolejne 3 minuty na średnim ogniu. Pamiętaj, aby mieszać, aby warzywa były równomiernie ugotowane i nie wyschły. Trochę soli i wymieszaj. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź.
Krok 5:
Przygotuj makrelę. Nie można go wcześniej rozmrozić, ale wyjąć z zamrażarki przed rozpoczęciem gotowania. Lekko zamrożone ryby są łatwiejsze do czyszczenia. Oczyść wnętrze i dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Pamiętaj, aby usunąć ciemny film, nadaje rybie gorycz. Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
Krok 6:
Ostrożnie pokrój każdą rybę wzdłuż, Usuń grzbiet i wszystkie kości. Osusz powstałe filety ręcznikami papierowymi, aby ryba nie stała się wodnista z nadmiaru płynu. Do pieczenia użyj dużej blachy do pieczenia. Przykryj folią i równomiernie rozprowadź na niej rybę.
Krok 7:
Dodaj trochę soli i dopraw suchymi przyprawami. Jeśli weźmiesz gotową mieszankę przypraw, która zawiera sól, zmniejsz ilość dodawanej soli. W przeciwnym razie możesz przesolić i zepsuć smak potrawy.
Krok 8:
Na wierzch posmaruj cienką warstwą majonezu lub śmietany.
Krok 9:
Podziel schłodzone nadzienie warzywne na 6 kawałków według liczby kawałków makreli. Rozprowadź go równomiernie na rybach. Umieść blachę do pieczenia na środkowej półce w piekarniku. Po 20-25 minutach danie będzie gotowe. Czas gotowania może się zmieniać w zależności od możliwości piekarnika. Ostudzić i można podawać.
gotową rybę należy podawać na ciepło. Możesz z gotowanym ryżem, ale Lubię tylko z brązowym chlebem.
tak ugotowana makrela smakuje bardzo soczysto, niezależnie od właściwości ryby. Sok z cytryny w połączeniu z przyprawami i warzywami nadaje rybom jeszcze bogatszy smak.
delikatnie użyj majonezu (lub śmietany). Potrzebuje bardzo mało, tylko delikatnie nasmaruj powierzchnię. Makrela z reguły jest bardzo tłustą rybą i nie potrzebuje nadmiernych sosów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g