skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić leniwe gołąbki z mielonym mięsem i ryżem na patelni? Bierzemy niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, więc czas gotowania gołąbków zostanie skrócony. Cebula i marchewka są małe. Ryż gotowany na parze. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym, keczupem lub pomidorami we własnym soku (każda zmiana ma swoją wagę). Lepiej jest wziąć kwaśną śmietanę (biorę 15%). Mam mielonego kurczaka, możesz użyć dowolnego według własnego gustu.
Krok 2:

Najpierw musisz ugotować ryż do połowy ugotowany. Aby to zrobić, wlej ryż na parze gorącą wodą, zagotuj i wyłącz ogrzewanie. Odcedź płyn i pozostaw ryż do ostygnięcia. Posiekaj świeżą kapustę bardzo cienko, posiekaj ją nożem, aby uzyskać niezbyt duże kawałki, zalej posiekaną kapustę wrzącą wodą.
Krok 3:

Umyj i posiekaj cebulę i marchewkę-posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. W głębokiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekane warzywa (marchew, cebula, kapusta, płyn spuszczający), półgotowany ryż, jajko kurze, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie.
Krok 4:

Mokrymi rękami uszczypnij mięso mielone i zwiń zaokrąglone średniej wielkości klopsiki, takie jak klopsiki. Rozłóż je na wybranej patelni, dość ciasno do siebie. Nie trzeba dodawać oleju do patelni, ponieważ klopsiki będą duszone w sosie bez wcześniejszego smażenia.
Krok 5:

W szklance wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, trochę soli i w razie potrzeby rozcieńcz wodą (dodałem pół szklanki). Polej sosem gołąbki na patelni, aby prawie je przykrył. Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj gołąbki do miękkości (czas będzie zależał od wybranej kapusty) przez 30-40 minut. Podczas gotowania możesz kilkakrotnie odwrócić gołąbki, jeśli sos całkowicie ich nie przykryje.
Krok 6:

Gotowe gołąbki podawać na gorąco, posypane posiekanymi świeżymi ziołami koperkowymi - to samodzielne danie. Jeśli wydaje się, że wymagają dodatku, możesz podać tłuczone ziemniaki. To danie dietetyczne, idealne do jedzenia dla dzieci.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g




