leniwe gołąbki z mielonym mięsem na patelni z ryżem

Uniwersalny prosty przepis dwa w jednym. Budżetowo i szybko. Pyszne leniwe gołąbki z mielonym mięsem i ryżem na patelni będą prawdziwym zbawieniem na rodzinny obiad. Obejmują one już zarówno danie mięsne, jak i przystawkę. Co więcej, pyszne soczyste gołąbki w sosie śmietanowo-pomidorowym przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 17 % 5 g
212 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić leniwe gołąbki z mielonym mięsem i ryżem na patelni? Bierzemy niezbędne produkty. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, więc czas gotowania gołąbków zostanie skrócony. Cebula i marchewka są małe. Ryż gotowany na parze. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym, keczupem lub pomidorami we własnym soku (każda zmiana ma swoją wagę). Lepiej jest wziąć kwaśną śmietanę (biorę 15%). Mam mielonego kurczaka, możesz użyć dowolnego według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz ugotować ryż do połowy ugotowany. Aby to zrobić, wlej ryż na parze gorącą wodą, zagotuj i wyłącz ogrzewanie. Odcedź płyn i pozostaw ryż do ostygnięcia. Posiekaj świeżą kapustę bardzo cienko, posiekaj ją nożem, aby uzyskać niezbyt duże kawałki, zalej posiekaną kapustę wrzącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj i posiekaj cebulę i marchewkę-posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce. W głębokiej misce wymieszaj mięso mielone, posiekane warzywa (marchew, cebula, kapusta, płyn spuszczający), półgotowany ryż, jajko kurze, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mokrymi rękami uszczypnij mięso mielone i zwiń zaokrąglone średniej wielkości klopsiki, takie jak klopsiki. Rozłóż je na wybranej patelni, dość ciasno do siebie. Nie trzeba dodawać oleju do patelni, ponieważ klopsiki będą duszone w sosie bez wcześniejszego smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W szklance wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy, trochę soli i w razie potrzeby rozcieńcz wodą (dodałem pół szklanki). Polej sosem gołąbki na patelni, aby prawie je przykrył. Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj gołąbki do miękkości (czas będzie zależał od wybranej kapusty) przez 30-40 minut. Podczas gotowania możesz kilkakrotnie odwrócić gołąbki, jeśli sos całkowicie ich nie przykryje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe gołąbki podawać na gorąco, posypane posiekanymi świeżymi ziołami koperkowymi - to samodzielne danie. Jeśli wydaje się, że wymagają dodatku, możesz podać tłuczone ziemniaki. To danie dietetyczne, idealne do jedzenia dla dzieci.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy