ciasto z wątróbką drobiową

ciasto wątrobowe jest piękne, tanie i bardzo smaczne. Uwielbiam to danie ze względu na dostępność produktów i łatwość przygotowania. Można go również podać na świątecznym stole. I możesz gotować na obiad. W końcu czasami chcesz zadowolić dom nawet w dni powszednie.
SwietłankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 30 % 8 g
157 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zrobimy ciasto wątrobowe z warstwą duszonych warzyw: marchwi i cebuli. Wziąłem trzy marchewki i trzy cebule. Obierz i zetrzyj marchewki. Cebule są również obrane i drobno posiekane. Następnie rozprowadzamy warzywa na patelni, solimy i dusimy do miękkości. Podczas duszenia możesz dodać kilka łyżek oleju roślinnego lub mały kawałek masła. Pamiętaj jednak, że zwiększy to zawartość kalorii w naczyniu. Ale smak warzyw stanie się bardziej nasycony.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podczas duszenia warzyw zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Wątróbkę drobiową myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie zostawiamy go na chwilę w durszlaku, aby nadmiar wody był szklany. Włóż wątrobę do miski blendera i posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj dwa jajka i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Solić. Wymieszaj za pomocą blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej powstałą mieszaninę do głębokiej miski. Wlej pół szklanki mąki. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Ciasto powinno być gęste, mniej więcej jak naleśniki. Jeśli okaże się bardzo gęsty, można go rozcieńczyć mlekiem lub wodą. Jeśli okaże się płynny, dodaj trochę mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię. Lepiej jest użyć patelni nieprzywierającej. Zużycie oleju jest mniejsze, a zatem mniejsza zawartość kalorii w naczyniu. Następnie wlej chochlę do ciasta wątrobowego. Smażyć ciasta z obu stron. Pieczą się wystarczająco szybko-dosłownie 1,5-2 minuty z każdej strony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż stos gotowych ciast. Pozwól im trochę ostygnąć. Dostałem 12 ciast o średnicy około 13-14 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz dwa ząbki czosnku, przepuść je przez wyciskacz do czosnku i wymieszaj ze 100 gramami majonezu. Posmaruj ciasto powstałą mieszaniną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozłóż około kilku łyżek duszonych warzyw na wierzchu. Równomiernie rozprowadzamy je na całej powierzchni ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu ciasta z warzywami rozłóż następne ciasto. Smarujemy go również majonezem z czosnkiem. Następnie ponownie ułóż warzywa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Robimy to ze wszystkimi ciastami. Na samym końcu możesz lekko docisnąć ciasta. Ale zrób to ostrożnie. Udekoruj wierzch ciasta posiekanymi ziołami. Możesz udekorować startym serem lub zetrzeć ugotowane jajko. Ciasto wątrobowe należy do kategorii zimnych przekąsek, dlatego wskazane jest, aby odstawić na co najmniej kilka godzin.

opcje warstw ciasta:
- majonez czosnkowy bez warzyw
- majonez, czosnek, twaróg i warzywa duszone (cebula, marchew, cukinia)
- majonez z prażonymi grzybami i prażonymi posiekanymi orzechami włoskimi
- marchewka po koreańsku. Dla wygody można go zmielić w blenderze
- duszony bakłażan z pomidorami
- ser twarogowy ze śmietaną

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy