skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zrobimy ciasto wątrobowe z warstwą duszonych warzyw: marchwi i cebuli. Wziąłem trzy marchewki i trzy cebule. Obierz i zetrzyj marchewki. Cebule są również obrane i drobno posiekane. Następnie rozprowadzamy warzywa na patelni, solimy i dusimy do miękkości. Podczas duszenia możesz dodać kilka łyżek oleju roślinnego lub mały kawałek masła. Pamiętaj jednak, że zwiększy to zawartość kalorii w naczyniu. Ale smak warzyw stanie się bardziej nasycony.
Krok 2:
Podczas duszenia warzyw zajmiemy się przygotowaniem ciasta. Wątróbkę drobiową myjemy pod zimną bieżącą wodą. Następnie zostawiamy go na chwilę w durszlaku, aby nadmiar wody był szklany. Włóż wątrobę do miski blendera i posiekaj.
Krok 3:
Następnie dodaj dwa jajka i dwie łyżki kwaśnej śmietany. Solić. Wymieszaj za pomocą blendera.
Krok 4:
Wlej powstałą mieszaninę do głębokiej miski. Wlej pół szklanki mąki. Mieszaj, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Ciasto powinno być gęste, mniej więcej jak naleśniki. Jeśli okaże się bardzo gęsty, można go rozcieńczyć mlekiem lub wodą. Jeśli okaże się płynny, dodaj trochę mąki.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na rozgrzaną patelnię. Lepiej jest użyć patelni nieprzywierającej. Zużycie oleju jest mniejsze, a zatem mniejsza zawartość kalorii w naczyniu. Następnie wlej chochlę do ciasta wątrobowego. Smażyć ciasta z obu stron. Pieczą się wystarczająco szybko-dosłownie 1,5-2 minuty z każdej strony.
Krok 6:
Ułóż stos gotowych ciast. Pozwól im trochę ostygnąć. Dostałem 12 ciast o średnicy około 13-14 cm.
Krok 7:
Obierz dwa ząbki czosnku, przepuść je przez wyciskacz do czosnku i wymieszaj ze 100 gramami majonezu. Posmaruj ciasto powstałą mieszaniną.
Krok 8:
Następnie rozłóż około kilku łyżek duszonych warzyw na wierzchu. Równomiernie rozprowadzamy je na całej powierzchni ciasta.
Krok 9:
Na wierzchu ciasta z warzywami rozłóż następne ciasto. Smarujemy go również majonezem z czosnkiem. Następnie ponownie ułóż warzywa.
Krok 10:
Robimy to ze wszystkimi ciastami. Na samym końcu możesz lekko docisnąć ciasta. Ale zrób to ostrożnie. Udekoruj wierzch ciasta posiekanymi ziołami. Możesz udekorować startym serem lub zetrzeć ugotowane jajko. Ciasto wątrobowe należy do kategorii zimnych przekąsek, dlatego wskazane jest, aby odstawić na co najmniej kilka godzin.
opcje warstw ciasta:
- majonez czosnkowy bez warzyw
- majonez, czosnek, twaróg i warzywa duszone (cebula, marchew, cukinia)
- majonez z prażonymi grzybami i prażonymi posiekanymi orzechami włoskimi
- marchewka po koreańsku. Dla wygody można go zmielić w blenderze
- duszony bakłażan z pomidorami
- ser twarogowy ze śmietaną
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g