soczysty odpowiedni stek wieprzowy na patelni

Naucz się gotować soczyste mięso według tego przepisu! Jeśli chcesz smażone soczyste steki wieprzowe, nie musisz iść do kawiarni lub baru. Prawdziwą atmosferę Brasserie można łatwo stworzyć w domu, jeśli wybierzesz odpowiednie przekąski do piwa: na przykład steki wieprzowe i smażone ziemniaki Pai.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 24 g
tłuszcze 44 % 20 g
węglowodany 2 % 1 g
292 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć soczysty odpowiedni stek wieprzowy na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do Dania. Mięso na stek można stosować zarówno na kości, jak i bez. Użyłam już pokrojonego schabu bez kości. W sklepie odpowiednie mięso może być sprzedawane pod nazwami & quot; stek wieprzowy & quot;, & quot; schab & quot;. Ważne!!! Mięso nie powinno być zamrożone, w przeciwnym razie okaże się "gumowe" w strukturze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wygodniej jest używać już zmielonej musztardy. Ale jeśli masz musztardę w ziarnach, tak jak ja, musisz ją zmielić w młynie lub włożyć do torby i zmielić wałkiem do ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce połącz zmieloną paprykę, musztardę, czarny pieprz i sól. Wymieszaj przyprawy. Oprócz tych przypraw możesz użyć różnych ziół, na przykład prowansalskich.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schab umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Wybierz to, co lubisz najbardziej, po prostu Czas pieczenia takiego steku może się różnić w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, a także grubości kawałków mięsa. Im grubszy kawałek mięsa wybierzesz, tym smaczniejszy i delikatniejszy będzie stek. Nie przepadam za bardzo tłustym mięsem w żadnej formie, więc wybrałam niskotłuszczowy Koreański

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przetrzyj polędwiczki wieprzowe mieszanką przypraw i pozostaw na 30 minut do marynowania w temperaturze pokojowej. Jeśli to możliwe, pozostaw mięso w lodówce na noc, po przykryciu folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą pędzla posmaruj mięso olejem roślinnym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Nie musisz niczego smarować, ponieważ mięso jest już nasmarowane olejem roślinnym. Jeśli jest patelnia grillowa, lepiej na niej gotować - otrzymasz również piękny wzór na mięsie. Ułóż schab i smaż z jednej strony przez 2 do 5 minut, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia. Smażyłem mięso przez 4 minuty z każdej strony i było całkowicie ugotowane w środku, ponieważ grubość mojego schabu nie przekraczała 1 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skoncentruj się na swoich preferencjach, sile ognia i grubości patelni. Następnie odwróć mięso na drugą stronę i smaż również przez 2 do 5 minut. Gotowe polędwiczki przełożyć na półmisek i odstawić na 2-3 minuty, przykryte folią. Następnie podawaj steki na gorąco. Mięso jest soczyste i aromatyczne, pomimo niewielkiej ilości tłuszczu w samym schabie. Smacznego!

umiejętność prawidłowego smażenia steków do pożądanego stopnia zależy od wielu czynników: zawartości tłuszczu w mięsie, grubości patelni, siły ognia na kuchence, grubości samego steku itp.I najprawdopodobniej będziesz musiał "zepsuć"więcej niż jeden kilogram mięsa, aby znaleźć najlepszą opcję dla Ciebie.

niejednokrotnie spotkałem się z opinią, że w domu można nauczyć się gotować wiele rzeczy, ale nadal iść do restauracji po dobry stek. Być może to stwierdzenie ma swoją prawdę.

podaję przepis na moje warunki: mięso na steki o grubości około 1-1, 2 cm, żeliwna patelnia, gruba i ciężka. Ogień na siłę 8 z 9. Stopień wysmażenia-pełny.

podałam stek z ziemniakami Pai-bardzo smaczne połączenie. Wraz z piwem pojawia się wrażenie, że jesteś w prawdziwej Brasserie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy