skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki bananowe? Aby przygotować pyszne i aromatyczne naleśniki, wlej odpowiednią ilość mleka do miski do mieszania ciasta. Dodaj jajko.
Krok 2:
Następnie dodaj cukier. Wszystko wymieszaj, aby dobrze wymieszać jajko.
Krok 3:
Obierz banana i pokrój na kawałki. Ułóż kawałki na osobnym talerzu. Rozgnieć banana widelcem i skrop trochę sokiem z cytryny. Jest to konieczne, aby banan nie ciemniał.
Krok 4:
Następnie dodaj zmiażdżonego banana do mieszanki mlecznej. Wymieszać.
Krok 5:
Przesiej mąkę i wlej do miski z ciastem. Dodaj sodę i olej roślinny.
Krok 6:
Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę ciasta na środek. Gotuj z jednej strony na małym ogniu, aż pojawią się bąbelki. Olej do patelni używaj tylko przed pierwszym Pancake. Wszystkie pozostałe dalej gotuj na suchej patelni.
Krok 8:
Następnie odwróć i pozwól gotować po drugiej stronie.
Krok 9:
Ułóż gotowe naleśniki na osobnym talerzu, aby ostygły.
Pancake są zwykle spożywane na deser jako słodkie danie. Ale w razie potrzeby można je również zrobić słone. Ponieważ naleśniki są dość suche, jako dodatki najczęściej podaje się do nich coś płynnego - polewę, syrop, mleko skondensowane.
Pancake gotuje się na suchej patelni. Jedyną rzeczą jest to, że możesz trochę nasmarować patelnię olejem przed rozpoczęciem gotowania.
możesz je ugotować na popołudniową przekąskę, ale moim zdaniem najlepszym sposobem jest zjedzenie ich na śniadanie. Przygotowują się dość szybko i prosto, a zatem nie zajmą ci dużo czasu. Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu. W ciepłej formie są bardzo smaczne. Uzupełnij je aromatyczną herbatą, sokiem lub kompotem.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g