naleśniki bananowe

takie punki dodadzą ci energii na cały dzień! Naleśniki to cienkie, bujne naleśniki, które bardziej przypominają biszkopt. Nazwa ta przyszła do nas z Ameryki. Niemniej jednak są nieco podobne do naszych rosyjskich naleśników,ale nieco większe. Do ich przygotowania można użyć różnych owoców lub jagód jako dodatków. Tym razem spróbujmy zrobić naleśniki z bananem. To smaczne i aromatyczne danie nasyci organizm i rozweseli.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 71 % 29 g
195 kcal
IG: 7 / 14 / 79

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki bananowe? Aby przygotować pyszne i aromatyczne naleśniki, wlej odpowiednią ilość mleka do miski do mieszania ciasta. Dodaj jajko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj cukier. Wszystko wymieszaj, aby dobrze wymieszać jajko.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz banana i pokrój na kawałki. Ułóż kawałki na osobnym talerzu. Rozgnieć banana widelcem i skrop trochę sokiem z cytryny. Jest to konieczne, aby banan nie ciemniał.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj zmiażdżonego banana do mieszanki mlecznej. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i wlej do miski z ciastem. Dodaj sodę i olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę ciasta na środek. Gotuj z jednej strony na małym ogniu, aż pojawią się bąbelki. Olej do patelni używaj tylko przed pierwszym Pancake. Wszystkie pozostałe dalej gotuj na suchej patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odwróć i pozwól gotować po drugiej stronie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowe naleśniki na osobnym talerzu, aby ostygły.

Pancake są zwykle spożywane na deser jako słodkie danie. Ale w razie potrzeby można je również zrobić słone. Ponieważ naleśniki są dość suche, jako dodatki najczęściej podaje się do nich coś płynnego - polewę, syrop, mleko skondensowane.
Pancake gotuje się na suchej patelni. Jedyną rzeczą jest to, że możesz trochę nasmarować patelnię olejem przed rozpoczęciem gotowania.
możesz je ugotować na popołudniową przekąskę, ale moim zdaniem najlepszym sposobem jest zjedzenie ich na śniadanie. Przygotowują się dość szybko i prosto, a zatem nie zajmą ci dużo czasu. Najlepiej podawać je zaraz po ugotowaniu. W ciepłej formie są bardzo smaczne. Uzupełnij je aromatyczną herbatą, sokiem lub kompotem.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy