Trójkąty pita z szynką i serem na patelni

w pośpiechu, bardzo smaczne, bardzo łatwe, na śniadanie! Trójkąty pita z szynką i serem na patelni są przygotowywane bardzo szybko i prosto, a jednocześnie są niesamowicie smaczne i zawsze odlatują pierwsze ze stołu. Do nadzienia można dodać świeże zioła i ulubione przyprawy.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 11 g
tłuszcze 51 % 30 g
węglowodany 31 % 18 g
382 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Trójkąty pita z szynką i serem? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast szynki można użyć dowolnej gotowanej lub wędzonej kiełbasy. Ser dobrze nadaje się do twardych odmian, ale z miękką mozzarellą wyjdzie bardzo ciekawie i smacznie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser i szynkę na tarce z dużymi zębami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jajko do głębokiej miski, wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Lubię dodawać na tym etapie mieszankę mielonej papryki, proszek czosnkowy i suche zioła takie jak: bazylia, oregano lub prowansalski. Wszystko dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pita pokrój w równe, identyczne prostokąty. Zgrabne i piękne Trójkąty uzyskuje się z pasków chleba pita o długości około 15 cm i szerokości około 7 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz szynkę i ser.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na brzeg chleba pita ułóż nadzienie z sera i szynki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń krawędź chleba pita jak na zdjęciu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj zwijanie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podwiń każdą stronę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dopóki nie utworzysz trójkąta. Zrób w ten sposób Trójkąty ze wszystkich pasków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz Trójkąty w mieszance jajecznej ze wszystkich stron.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Jeśli masz patelnię z szerokim dnem, możesz potrzebować nieco więcej oleju roślinnego niż wskazano w przepisie. Wyślij Trójkąty do smażenia na średnim ogniu. Gotuj, aż boki się zrumienią.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć Trójkąty na drugą stronę i gotuj na złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe! Podawaj, aż ostygnie!

zaoferuj świeże warzywa i warzywa do trójkątów pita. Bardzo smaczne ze słodką herbatą lub filiżanką kawy. Doskonałe śniadanie dla całej rodziny jest gotowe!

smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy