skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Trójkąty pita z szynką i serem? Przygotuj wszystkie produkty wskazane w przepisie. Zamiast szynki można użyć dowolnej gotowanej lub wędzonej kiełbasy. Ser dobrze nadaje się do twardych odmian, ale z miękką mozzarellą wyjdzie bardzo ciekawie i smacznie.
Krok 2:
Zetrzyj ser i szynkę na tarce z dużymi zębami.
Krok 3:
Wbij jajko do głębokiej miski, wymieszaj. Dodaj szczyptę soli. Lubię dodawać na tym etapie mieszankę mielonej papryki, proszek czosnkowy i suche zioła takie jak: bazylia, oregano lub prowansalski. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Pita pokrój w równe, identyczne prostokąty. Zgrabne i piękne Trójkąty uzyskuje się z pasków chleba pita o długości około 15 cm i szerokości około 7 cm.
Krok 5:
Połącz szynkę i ser.
Krok 6:
Na brzeg chleba pita ułóż nadzienie z sera i szynki.
Krok 7:
Zawiń krawędź chleba pita jak na zdjęciu.
Krok 8:
Kontynuuj zwijanie.
Krok 9:
Podwiń każdą stronę.
Krok 10:
Dopóki nie utworzysz trójkąta. Zrób w ten sposób Trójkąty ze wszystkich pasków.
Krok 11:
Zanurz Trójkąty w mieszance jajecznej ze wszystkich stron.
Krok 12:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Jeśli masz patelnię z szerokim dnem, możesz potrzebować nieco więcej oleju roślinnego niż wskazano w przepisie. Wyślij Trójkąty do smażenia na średnim ogniu. Gotuj, aż boki się zrumienią.
Krok 13:
Odwróć Trójkąty na drugą stronę i gotuj na złoty kolor.
Krok 14:
Gotowe! Podawaj, aż ostygnie!
zaoferuj świeże warzywa i warzywa do trójkątów pita. Bardzo smaczne ze słodką herbatą lub filiżanką kawy. Doskonałe śniadanie dla całej rodziny jest gotowe!
smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g