marynata z marchwi i cebuli

Łatwy, wszechstronny dodatek do wielu potraw! Marynata z marchwi i cebuli jest bardzo prosta do przygotowania! Nie oznacza to, że jest to szybkie danie, ale zdecydowanie nie jest kłopotliwe i nie jest kosztowne finansowo. Cebula i marchewka nie kosztują dużo pieniędzy, a marynata o słodko-kwaśnym smaku przygotowana z tych produktów może być dobrym dodatkiem do większości zbóż, ryżu, dań ziemniaczanych. Marynata jest również dobra jako niezależne danie, jako kawior warzywny, jako smaczna masa na kromce świeżego chleba.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 31 % 5 g
węglowodany 56 % 9 g
75 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować marynatę z marchwi i cebuli, przygotuj następujące produkty: soczyste marchewki bez ziemskiego smaku i białego środka, cebulę, dobrej jakości koncentrat pomidorowy (i/lub świeże pomidory), sól, cukier granulowany, ocet 9%, trochę wody, przyprawy do smaku, olej roślinny bez jasnego zapachu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę należy obrać, opłukać, dowolnie pokroić i lekko smażyć na oleju roślinnym do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce, dodaj do cebuli i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie na średnim ogniu. Okresowo mieszaj marchewki z cebulą za pomocą łopatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie ostrożnie przenieś masę marchewkowo-cebulową do rondla o odpowiedniej objętości, wlej wodę, włóż koncentrat pomidorowy, sól, cukier granulowany, przyprawy do smaku (na przykład liść laurowy i groszek pieprzowy można przynajmniej włożyć) i wymieszaj. Gotuj marynatę na małym ogniu przez godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pod koniec gotowania wlej 9% octu, jeśli chcesz, dodaj posiekany czosnek do smaku, wymieszaj i odstaw gotową marynatę z marchwi i cebuli na chwilę przed podaniem, aby wszystkie produkty jeszcze lepiej wymieniały smaki, stały się bogatsze i jaśniejsze. Marynata jest dobra zarówno na ciepło, jak i schłodzona.

powolne marchewki raczej nie nadają się do przygotowania takiego dania, a dla wygody siekania wybierz duże owoce. Oprócz koncentratu pomidorowego możesz użyć pomidorów do przygotowania marynaty i albo uzupełnić pastę świeżymi pomidorami, albo całkowicie zastąpić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy