skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować marynatę z marchwi i cebuli, przygotuj następujące produkty: soczyste marchewki bez ziemskiego smaku i białego środka, cebulę, dobrej jakości koncentrat pomidorowy (i/lub świeże pomidory), sól, cukier granulowany, ocet 9%, trochę wody, przyprawy do smaku, olej roślinny bez jasnego zapachu.
Krok 2:
Cebulę należy obrać, opłukać, dowolnie pokroić i lekko smażyć na oleju roślinnym do miękkości.
Krok 3:
Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce, dodaj do cebuli i gotuj na wolnym ogniu, aż marchewki będą miękkie na średnim ogniu. Okresowo mieszaj marchewki z cebulą za pomocą łopatki.
Krok 4:
Następnie ostrożnie przenieś masę marchewkowo-cebulową do rondla o odpowiedniej objętości, wlej wodę, włóż koncentrat pomidorowy, sól, cukier granulowany, przyprawy do smaku (na przykład liść laurowy i groszek pieprzowy można przynajmniej włożyć) i wymieszaj. Gotuj marynatę na małym ogniu przez godzinę.
Krok 5:
Pod koniec gotowania wlej 9% octu, jeśli chcesz, dodaj posiekany czosnek do smaku, wymieszaj i odstaw gotową marynatę z marchwi i cebuli na chwilę przed podaniem, aby wszystkie produkty jeszcze lepiej wymieniały smaki, stały się bogatsze i jaśniejsze. Marynata jest dobra zarówno na ciepło, jak i schłodzona.
powolne marchewki raczej nie nadają się do przygotowania takiego dania, a dla wygody siekania wybierz duże owoce. Oprócz koncentratu pomidorowego możesz użyć pomidorów do przygotowania marynaty i albo uzupełnić pastę świeżymi pomidorami, albo całkowicie zastąpić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g