chebureki na patelni z mięsem

pyszne, chrupiące na zewnątrz i z soczystym nadzieniem paszteciki! Chebureki są bardzo popularnym ciastem, Wiele osób je lubi. Ale aby ciasta okazały się smaczne jak Czeburek, musisz trochę spróbować, proces gotowania nie jest skomplikowany, ale wymaga przestrzegania pewnych zasad.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 21 % 8 g
węglowodany 58 % 22 g
189 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najbardziej udane dla cheburek jest ciasto budyniowe gotowane we wrzącej wodzie. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać, aby usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i nasycić produkt tlenem. Dodaj sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj wodę i wlej wrzącą wodę do miski z mąką, wymieszaj składniki, aby masa zebrała się w grudki. Pozostaw ciasto na stole, aby trochę ostygło.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny i wbij jajko kurze. Wymieszaj, aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż go z powrotem do miski, przykryj folią i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej "odpocznij".

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Ważne jest, aby nadzienie mięsne było soczyste, w tym celu lepiej jest użyć mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa. Obierz cebulę i przewiń razem z mięsem, aby mięso mielone było bardziej jednorodne w konsystencji. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    "wypoczęte" ciasto dzielimy na kilka kawałków w zależności od pożądanej liczby ciast i wielkości patelni, mam 6 sztuk. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w cienką okrągłą warstwę. Rozłóż trochę nadzienia mięsnego z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zamknij mięso mielone drugą stroną ciasta i uformuj placki, szczypając krawędzie widelcem, aby placki były piękniejsze, a nadzienie nie wyciekło podczas smażenia na patelni, sok mięsny powinien pozostać wewnątrz placka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny na patelnię (powinien wystarczyć podczas smażenia cheburek, aby placki w trzeciej części były w oleju). Mocno rozgrzej olej, możesz go sprawdzić, upuszczając mały kawałek ciasta. Smażyć placki na dużym ogniu przez dwie minuty z każdej strony. To wystarczy, aby mięso w środku się ugotowało. Usuń placki na papierowych serwetkach, pozwól olejowi wchłonąć się i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy