skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najbardziej udane dla cheburek jest ciasto budyniowe gotowane we wrzącej wodzie. Wlej przesianą mąkę pszenną do głębokiej miski. Mąkę należy przesiać, aby usunąć różnego rodzaju zanieczyszczenia i nasycić produkt tlenem. Dodaj sól.
Krok 2:
Zagotuj wodę i wlej wrzącą wodę do miski z mąką, wymieszaj składniki, aby masa zebrała się w grudki. Pozostaw ciasto na stole, aby trochę ostygło.
Krok 3:
Wlej olej roślinny i wbij jajko kurze. Wymieszaj, aby uzyskać elastyczne, gładkie ciasto.
Krok 4:
Włóż go z powrotem do miski, przykryj folią i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej "odpocznij".
Krok 5:
W międzyczasie przygotuj nadzienie do pasztecików. Ważne jest, aby nadzienie mięsne było soczyste, w tym celu lepiej jest użyć mieszanki wieprzowiny i wołowiny. Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa. Obierz cebulę i przewiń razem z mięsem, aby mięso mielone było bardziej jednorodne w konsystencji. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, wymieszaj.
Krok 6:
"wypoczęte" ciasto dzielimy na kilka kawałków w zależności od pożądanej liczby ciast i wielkości patelni, mam 6 sztuk. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w cienką okrągłą warstwę. Rozłóż trochę nadzienia mięsnego z jednej strony.
Krok 7:
Zamknij mięso mielone drugą stroną ciasta i uformuj placki, szczypając krawędzie widelcem, aby placki były piękniejsze, a nadzienie nie wyciekło podczas smażenia na patelni, sok mięsny powinien pozostać wewnątrz placka.
Krok 8:
Wlej olej roślinny na patelnię (powinien wystarczyć podczas smażenia cheburek, aby placki w trzeciej części były w oleju). Mocno rozgrzej olej, możesz go sprawdzić, upuszczając mały kawałek ciasta. Smażyć placki na dużym ogniu przez dwie minuty z każdej strony. To wystarczy, aby mięso w środku się ugotowało. Usuń placki na papierowych serwetkach, pozwól olejowi wchłonąć się i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g