skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille z serem na kefirze? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij kefir z wyprzedzeniem, aby był w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Przesiej mąkę do szerokiej miski, aby wzbogaciła się w tlen. Tortille będą bardziej miękkie, a ciasto bardziej jednolite.
Krok 3:
Połącz mąkę z sodą. Dobrze wymieszaj, aby suche składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 4:
W przestronnym pojemniku wymieszaj kefir z solą.
Krok 5:
Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj łyżką.
Krok 6:
Ciasto jest nadal zbyt lepkie i lepkie.
Krok 7:
W małych porcjach dodaj mąkę, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Mąka może wymagać więcej lub mniej określonej ilości. Zależy to od właściwości i jakości mąki. Dlatego podczas ugniatania skup się na konsystencji ciasta.
Krok 8:
Ciasto jest jednorodne, gładkie, miękkie. Nie powinien być zbyt ciasny, ale powinien zachować swój kształt. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole na 30 minut. W tym czasie gluten w mące rozpadnie się, a ciasto stanie się bardziej elastyczne i giętkie.
Krok 9:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Każdy ser solankowy (ser feta) lub twardy ser jest dla niej odpowiedni. Możesz użyć dowolnej zieleni lub zrobić ją bez niej.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć kilka rodzajów sera lub ograniczyć się do jednego.
Krok 11:
Umyj warzywa, osusz, Usuń grube, szorstkie łodygi. Drobno posiekaj warzywa.
Krok 12:
Połącz starty ser i zioła, dobrze wymieszaj.
Krok 13:
Wypoczęte ciasto zwiń w kiełbasę. Podziel ciasto na równe części, których ilość zależy od pożądanego rozmiaru tortilli.
Krok 14:
Z nadzienia serowego uformuj kulki według liczby kawałków ciasta.
Krok 15:
Rozwałkuj każdą część ciasta na posypanym mąką stole w okrągłą tortillę.
Krok 16:
Na środku tortilli umieść nadzienie serowe.
Krok 17:
Złóż brzegi ciasta nad nadzieniem, dobrze połącz.
Krok 18:
Delikatnie dociśnij ciasto nadziewane dłonią i delikatnie, aby ciasto się nie rozerwało, rozwałkuj na okrągłą tortillę. Wybierz grubość ciasta według potrzeb. W ten sposób uformuj wszystkie tortille.
Krok 19:
Tortille są gotowane na suchej patelni. Rozgrzej patelnię, smaż tortillę z jednej strony na złoty kolor na średnim ogniu przez około 2 minuty.
Krok 20:
Odwróć tortillę i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Tortille są szybko smażone, więc wygodnie jest natychmiast zrobić wszystkie tortille, a następnie usmażyć. Z czasem skup się na swoim piecu.
Krok 21:
Ułóż gotowe tortille jeden na drugim stosem, aby dłużej były ciepłe. Posmaruj każdą tortillę bezpośrednio po ugotowaniu masłem.
Krok 22:
Podawaj tortille na ciepło. Schłodzone są również dobre. I podgrzane w kuchence mikrofalowej będą tak miękkie i smaczne, jak z patelni. Smacznego!
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g