tortille z serem na patelni na kefirze

proste, łatwe, z niedrogich produktów! Na każdy dzień! Tortille z serem na patelni na kefirze są przygotowywane niezwykle prosto i umiarkowanie szybko. Są smażone na patelni w ciągu kilku minut i bez kropli oleju! Miękkie, delikatne, staną się sycącym śniadaniem lub substytutem chleba do wszelkich gorących potraw. Niezwykle proste i bardzo smaczne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 26 % 12 g
węglowodany 46 % 21 g
243 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille z serem na kefirze? Odmierz potrzebne składniki. Wyjmij kefir z wyprzedzeniem, aby był w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do szerokiej miski, aby wzbogaciła się w tlen. Tortille będą bardziej miękkie, a ciasto bardziej jednolite.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz mąkę z sodą. Dobrze wymieszaj, aby suche składniki były równomiernie rozłożone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przestronnym pojemniku wymieszaj kefir z solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj około 3/4 przesianej mąki, wymieszaj łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto jest nadal zbyt lepkie i lepkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W małych porcjach dodaj mąkę, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Mąka może wymagać więcej lub mniej określonej ilości. Zależy to od właściwości i jakości mąki. Dlatego podczas ugniatania skup się na konsystencji ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest jednorodne, gładkie, miękkie. Nie powinien być zbyt ciasny, ale powinien zachować swój kształt. Zawiń ciasto w folię spożywczą lub przykryj ręcznikiem i pozostaw na stole na 30 minut. W tym czasie gluten w mące rozpadnie się, a ciasto stanie się bardziej elastyczne i giętkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Każdy ser solankowy (ser feta) lub twardy ser jest dla niej odpowiedni. Możesz użyć dowolnej zieleni lub zrobić ją bez niej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz wziąć kilka rodzajów sera lub ograniczyć się do jednego.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj warzywa, osusz, Usuń grube, szorstkie łodygi. Drobno posiekaj warzywa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz starty ser i zioła, dobrze wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wypoczęte ciasto zwiń w kiełbasę. Podziel ciasto na równe części, których ilość zależy od pożądanego rozmiaru tortilli.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Z nadzienia serowego uformuj kulki według liczby kawałków ciasta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na posypanym mąką stole w okrągłą tortillę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na środku tortilli umieść nadzienie serowe.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Złóż brzegi ciasta nad nadzieniem, dobrze połącz.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie dociśnij ciasto nadziewane dłonią i delikatnie, aby ciasto się nie rozerwało, rozwałkuj na okrągłą tortillę. Wybierz grubość ciasta według potrzeb. W ten sposób uformuj wszystkie tortille.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Tortille są gotowane na suchej patelni. Rozgrzej patelnię, smaż tortillę z jednej strony na złoty kolor na średnim ogniu przez około 2 minuty.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odwróć tortillę i smaż z drugiej strony na złoty kolor. Tortille są szybko smażone, więc wygodnie jest natychmiast zrobić wszystkie tortille, a następnie usmażyć. Z czasem skup się na swoim piecu.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ułóż gotowe tortille jeden na drugim stosem, aby dłużej były ciepłe. Posmaruj każdą tortillę bezpośrednio po ugotowaniu masłem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Podawaj tortille na ciepło. Schłodzone są również dobre. I podgrzane w kuchence mikrofalowej będą tak miękkie i smaczne, jak z patelni. Smacznego!

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Suluguni - 290   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy