gulasz warzywny z kurczakiem, ziemniakami i kapustą

Klasyczne drugie danie na obfity lunch lub kolację! Gulasz warzywny z kurczakiem, ziemniakami i kapustą pomoże Ci w każdej sytuacji, ponieważ do jego przygotowania używane są najtańsze produkty. Skład warzyw można zmienić, uzyskując nowy smak. Spróbuj!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 35 % 9 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz warzywny z kurczakiem? Weź produkty według listy. Możesz dodać własne warzywa. Prawie wszystko dobrze pasuje do tego gulaszu, w tym mrożone mieszanki warzywne. Zamiast zielonego groszku możesz wziąć zieloną fasolkę, świeżą lub w puszkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i osusz warzywa. Oczyść (możesz ponownie umyć i wysuszyć). Pokrój cebulę w paski lub półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w podobną kostkę. Chociaż można go również pokroić w paski,a nawet zetrzeć, jeśli wolisz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj białą kapustę w paski. Zamiast tego możesz użyć brokułów, brukselki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój również mięso z kurczaka na kawałki wielkości równej krojeniu warzyw. Jeśli to zrobisz, gulasz będzie wyglądał piękniej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż wszystkie składniki na patelni na rozgrzanym oleju: najpierw włóż cebulę, dodaj marchewkę i ziemniaki, a następnie kapustę, Duś pod pokrywką, aby kapusta zwiotczała.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz dodaj mięso z kurczaka, wymieszaj, dodaj sól. Na samym końcu dodaj zielony groszek. Dusić , aż będzie gotowy-5 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką. Zalecam, aby nie odchodzić od pieca, monitorować danie i sprawdzać jego gotowość.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gulasz warzywny z kurczakiem na gorąco, posypując posiekaną natką pietruszki.

bardzo smaczne, szybkie, satysfakcjonujące danie, nadaje się jako drugie na lunch lub stanowi pełny obiad. Wygodnie jest zabrać go do pracy w plastikowym pojemniku.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy