wątróbka wołowa z sosem na patelni

bardzo zdrowe, bardzo smaczne, łatwe i proste, po drugie! Wątróbka wołowa z sosem na patelni jest dobra do podania na rodzinny obiad z dowolnym dodatkiem: warzywami, makaronem, ryżem i innymi zbożami. Okazuje się miękki i delikatny, idealny do jedzenia dla niemowląt.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 35 % 8 g
węglowodany 22 % 5 g
133 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wątrobę z sosem? Przygotuj wszystkie składniki. Możesz wziąć wątrobę nie tylko wołową, ale także wieprzową i każdą inną. Każda mąka pszenna jest odpowiednia. Dodaj sól do wody (Około 1 szklanki) i mieszaj, aż się rozpuści.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wątrobę, zalej osoloną wodą i pozostaw na 1-2 godziny, aby gorycz zniknęła. Następnie spuść wodę, ponownie umyj wątrobę i usuń filmy, żyły. Pokrój przygotowaną wątrobę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj wątrobę. Smażyć na średnim ogniu, mieszając przez około 5-6 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej 200 ml gorącej wody, sól i pieprz do wątroby. Ponownie wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W pozostałej zimnej wodzie (50 ml) wymieszaj mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj pietruszkę, osusz i posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej mieszankę mąki na patelnię do wątroby. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadzić do wrzenia. Dusić wątrobę z sosem przez kolejne 2-5 minut do pożądanej konsystencji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotową wątrobę na talerzach. Dodaj odpowiednią dekorację. Gotowane ziemniaki w kawałkach lub w postaci tłuczonych ziemniaków, ryżu, gryki, makaronu nadają się do wątroby. Smacznego!

bardzo przydatne jest włączenie wątroby wołowej do diety najmłodszych dzieci, ponieważ zwiększa hemoglobinę, wspomaga aktywny wzrost i rozwój dziecka oraz zapobiega rozwojowi anemii.

stosowanie tego podrobu jest bardzo korzystne dla osób, które ze względu na swoją aktywność angażują się w pracę umysłową, ponieważ przydatne substancje wspierają intensywną aktywność mózgu.
przeciwutleniacz tiamina usuwa szkodliwe toksyny z ludzkiego ciała, dlatego konieczne jest spożywanie podrobów dla osób uzależnionych od alkoholu, a także zapalonych miłośników papierosów, tutaj przydadzą się zdolności oczyszczania wątroby.
produkt wspomagający układ nerwowy odgrywa ważną rolę, zapewnia elastyczność naczyń krwionośnych, zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi, ma korzystny wpływ na krzepnięcie krwi.
jeśli masz skłonność do nadmiernego pobudzenia, jesteś zestresowany, cierpisz na bezsenność, istnieje potrzeba włączenia podrobów do diety. Pomoże w leczeniu i zapobieganiu takim patologiom.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy