wieprzowina w cieście na patelni jest soczysta

pyszne, apetyczne, na co dzień lub na wakacje! Wieprzowina w cieście jest zawsze miękka i soczysta, ponieważ podczas smażenia sok z mięsa nigdzie nie wypływa, ale pozostaje w środku. Jest przygotowywany prosto i szybko. Na codziennym lub świątecznym stole taka wieprzowina stanie się głównym daniem!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 12 g
tłuszcze 47 % 18 g
węglowodany 21 % 8 g
245 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć wieprzowinę w cieście na patelni soczystej? Przygotuj jedzenie. Do smażenia w cieście najlepiej nadaje się węglan mięsa, polędwica lub polędwica. Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę, wlej do niej mleko i ubij jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do nich sól i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Uważaj na jego konsystencję.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto powinno stać się takie, trochę grube, trochę jak ciasto na naleśniki. A co najważniejsze, powinien być jednorodny, bez grudek mąki. Jeśli trochę przesuniesz mąkę, a ciasto wyjdzie gęste, to nie ma znaczenia-rozcieńczyć ciasto mlekiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć - będzie duszona. Pokrój wieprzowinę na małe porcje o wymiarach około 5 na 5 cm i grubości około 1,5 cm. Dlatego najlepiej zrobić małe kawałki. Pokonaj trochę każdy kawałek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zanurz wszystkie kawałki mięsa, na przemian, w cieście. Kawałki powinny całkowicie zanurzyć się w cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej na nią olej roślinny. Włóż kawałki mięsa do gorącego oleju w cieście. Smaż je na małym ogniu przez 2-3 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy kawałki są dobrze zrumienione, odwróć je i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie przykryj i pozwól mięsu trochę gotować na parze. Jest to konieczne, aby wieprzowina była w końcu ugotowana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż gotowe kawałki mięsa w cieście na talerzu i podawaj. Podczas serwowania udekoruj mięso świeżymi ziołami. Smacznego!

takie kotlety świetnie sprawdzą się jako przystawka. Można je podawać na świątecznym stole, można je zabrać ze sobą na łono natury. I możesz podawać z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. W każdym razie twoi goście będą zachwyceni tym daniem.
ten miejsce mleka w cieście można użyć kefiru lub jogurtu. Gotuj dla zdrowia!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy