skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć wieprzowinę w cieście na patelni soczystej? Przygotuj jedzenie. Do smażenia w cieście najlepiej nadaje się węglan mięsa, polędwica lub polędwica. Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź dużą miskę, wlej do niej mleko i ubij jajka.
Krok 2:
Dodaj do nich sól i przyprawy.
Krok 3:
Następnie stopniowo dodawaj mąkę i zagniataj ciasto. Uważaj na jego konsystencję.
Krok 4:
Ciasto powinno stać się takie, trochę grube, trochę jak ciasto na naleśniki. A co najważniejsze, powinien być jednorodny, bez grudek mąki. Jeśli trochę przesuniesz mąkę, a ciasto wyjdzie gęste, to nie ma znaczenia-rozcieńczyć ciasto mlekiem.
Krok 5:
Opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli jej usmażyć - będzie duszona. Pokrój wieprzowinę na małe porcje o wymiarach około 5 na 5 cm i grubości około 1,5 cm. Dlatego najlepiej zrobić małe kawałki. Pokonaj trochę każdy kawałek.
Krok 6:
Zanurz wszystkie kawałki mięsa, na przemian, w cieście. Kawałki powinny całkowicie zanurzyć się w cieście.
Krok 7:
Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca. Wlej na nią olej roślinny. Włóż kawałki mięsa do gorącego oleju w cieście. Smaż je na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 8:
Gdy kawałki są dobrze zrumienione, odwróć je i smaż jeszcze przez kilka minut. Następnie przykryj i pozwól mięsu trochę gotować na parze. Jest to konieczne, aby wieprzowina była w końcu ugotowana.
Krok 9:
Połóż gotowe kawałki mięsa w cieście na talerzu i podawaj. Podczas serwowania udekoruj mięso świeżymi ziołami. Smacznego!
takie kotlety świetnie sprawdzą się jako przystawka. Można je podawać na świątecznym stole, można je zabrać ze sobą na łono natury. I możesz podawać z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami. W każdym razie twoi goście będą zachwyceni tym daniem.
ten miejsce mleka w cieście można użyć kefiru lub jogurtu. Gotuj dla zdrowia!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g