skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence? Aby przygotować pilaw, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj ryżu długoziarnistego. Możesz wziąć gotowane na parze. Zaletą takiego ryżu jest to, że nie gotuje się. Wieprzowina może wziąć dowolną część bez kości. Aby uzyskać najłagodniejszy smak pilawu, użyj wieprzowiny z najmniejszą ilością tłuszczu.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli mięso zostało zamrożone, najpierw należy je rozmrozić. Rozgrzej miskę wolnowaru, aż będzie gorąca, włączając tryb "smażenie" przez 30 minut. Wlej olej roślinny do miski. Włóż pokrojoną wieprzowinę do gorącego oleju i smaż, aż będzie złoty. Na początku smażenia sok uwolni się z mięsa, ale bardzo szybko odparuje, a mięso zacznie się smażyć.
Krok 3:
Podczas smażenia mięsa zajmij się warzywami. Obierz cebulę i marchewkę i posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Jeśli lubisz, aby warzywa były bardziej namacalne, możesz po prostu pokroić marchewki w kostkę.
Krok 4:
Posiekane warzywa dodaj do miski do mięsa. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło.
Krok 5:
Ryż dobrze spłucz kilka razy w chłodnej wodzie. Woda po spłukaniu powinna pozostać czysta. Spuść nadmiar wody.
Krok 6:
Dodaj umyty ryż do miski, napełnij wszystko gorącą wodą. Dlaczego jest gorąco? Jest to konieczne, aby nie było gwałtownego spadku temperatury w mięsie. W przeciwnym razie grozi to sztywnością. A w gorącej wodzie ryż natychmiast zaczyna się gotować. Do smaku dodaj sól i przyprawy do pilawu. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać trochę czosnku do miski. Zamknij pokrywkę wolnowaru i włącz tryb "pieczenia" przez 20 minut.
Krok 7:
Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy. Danie jest gotowe! Wymieszaj pilaw i ułóż na talerzach i podawaj.
Krok 8:
Smacznego!
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g