pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence

pyszne i proste danie na co dzień dla całej rodziny. Nad pilawem z wieprzowiną w powolnej kuchence nie musisz stać i pilnować procesu gotowania. To, jak bardzo pilaw okaże się kruchy, zależy od odmiany ryżu. Który Reese wybrać na pilaw? Są To Basmati, Devzira, Sadri Lazarus, Arborio, Jasmine Nishiki.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 29 % 9 g
węglowodany 52 % 16 g
168 kcal
IG: 13 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z wieprzowiną w powolnej kuchence? Aby przygotować pilaw, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Użyj ryżu długoziarnistego. Możesz wziąć gotowane na parze. Zaletą takiego ryżu jest to, że nie gotuje się. Wieprzowina może wziąć dowolną część bez kości. Aby uzyskać najłagodniejszy smak pilawu, użyj wieprzowiny z najmniejszą ilością tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości. Jeśli mięso zostało zamrożone, najpierw należy je rozmrozić. Rozgrzej miskę wolnowaru, aż będzie gorąca, włączając tryb "smażenie" przez 30 minut. Wlej olej roślinny do miski. Włóż pokrojoną wieprzowinę do gorącego oleju i smaż, aż będzie złoty. Na początku smażenia sok uwolni się z mięsa, ale bardzo szybko odparuje, a mięso zacznie się smażyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia mięsa zajmij się warzywami. Obierz cebulę i marchewkę i posiekaj. Zetrzyj marchewki na grubej tarce i posiekaj cebulę. Nie musisz bardzo drobno ciąć. Jeśli lubisz, aby warzywa były bardziej namacalne, możesz po prostu pokroić marchewki w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekane warzywa dodaj do miski do mięsa. Smaż wszystko razem przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż dobrze spłucz kilka razy w chłodnej wodzie. Woda po spłukaniu powinna pozostać czysta. Spuść nadmiar wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj umyty ryż do miski, napełnij wszystko gorącą wodą. Dlaczego jest gorąco? Jest to konieczne, aby nie było gwałtownego spadku temperatury w mięsie. W przeciwnym razie grozi to sztywnością. A w gorącej wodzie ryż natychmiast zaczyna się gotować. Do smaku dodaj sól i przyprawy do pilawu. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać trochę czosnku do miski. Zamknij pokrywkę wolnowaru i włącz tryb "pieczenia" przez 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po określonym czasie Multicooker wyda sygnał dźwiękowy. Danie jest gotowe! Wymieszaj pilaw i ułóż na talerzach i podawaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy