skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlet schabowy w piekarniku z serem? Przygotuj wskazane produkty. Lepiej jest wziąć wieprzowinę bez kości i żył w całym kawałku. Cebula jest średnia,ale tutaj też dla amatora-kto kocha cebulę, może wziąć więcej. Biorę półstały ser o zawartości tłuszczu 50 %, doskonale topi się w piekarniku, tworząc apetyczną skórkę. Aby uzyskać soczystość, użyj majonezu. Sól, pieprz do smaku. Przygotuj naczynia do użycia w piekarniku.
Krok 2:
Uwolnij wybrany ser z opakowania, w razie potrzeby odetnij skorupkę. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wybieram ser półtwardy, ale możesz użyć dowolnego, który lubisz lub jest dostępny w domu.
Krok 3:
Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie lub pierścienie.
Krok 4:
Wieprzowina jest lepsza niż świeża. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je wstępnie rozmrozić, pozostawiając w temperaturze pokojowej. Następnie opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój wieprzowinę na porcje o grubości 1,5-2 cm, ubij mięso młotkiem do gotowania z obu stron, nie uszkadzając integralności kawałków. Przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu piekarnika uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym lub wyłożonym papierem do pieczenia.
Krok 5:
Sól i pieprz każdy kawałek. Posmaruj równomiernie majonezem. Majonez zapewni soczystość mięsa, cebula i ser nie będą suche.
Krok 6:
Połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie na każdym kotlecie.
Krok 7:
Posyp równomiernie każdy kawałek startym serem. Umieść formę z kotletami wieprzowymi w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 20-25 minut lub do złotego koloru.
Krok 8:
Kotlety wieprzowe z serem gotowane w piekarniku, podawane na gorąco. Jest to uniwersalne danie, do którego można podawać ziemniaki, makaron, ryż i dowolne warzywa. Pełny pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy.
kotlety mięsne to dość popularny przepis. Nie tylko kotlet mięsny jest pysznym pełnowartościowym daniem, ale nadal można gotować mięso z różnymi dodatkami: serem, grzybami, pomidorami itp., ale można również użyć dowolnego mięsa, z wieprzowiny, kurczaka, wołowiny będą doskonałe pachnące soczyste porcje. W moim przypadku jest to wieprzowina.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g