kotlet schabowy w piekarniku z serem

soczysty kotlet wieprzowy z pyszną skórką serową! Kotlet schabowy pieczony w piekarniku z serem to najłatwiejsza wersja kotleta nawet dla początkującej gospodyni domowej. Mięso jest gwarantowane, aby uzyskać miękkie, rozpływające się w ustach, a obiad lub kolacja z takim kotletem - koniecznie smaczne i satysfakcjonujące.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 20-26 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 58 % 22 g
węglowodany 8 % 3 g
256 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlet schabowy w piekarniku z serem? Przygotuj wskazane produkty. Lepiej jest wziąć wieprzowinę bez kości i żył w całym kawałku. Cebula jest średnia,ale tutaj też dla amatora-kto kocha cebulę, może wziąć więcej. Biorę półstały ser o zawartości tłuszczu 50 %, doskonale topi się w piekarniku, tworząc apetyczną skórkę. Aby uzyskać soczystość, użyj majonezu. Sól, pieprz do smaku. Przygotuj naczynia do użycia w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij wybrany ser z opakowania, w razie potrzeby odetnij skorupkę. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wybieram ser półtwardy, ale możesz użyć dowolnego, który lubisz lub jest dostępny w domu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, umyj i pokrój w półpierścienie lub pierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wieprzowina jest lepsza niż świeża. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je wstępnie rozmrozić, pozostawiając w temperaturze pokojowej. Następnie opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój wieprzowinę na porcje o grubości 1,5-2 cm, ubij mięso młotkiem do gotowania z obu stron, nie uszkadzając integralności kawałków. Przygotowane kotlety ułożyć w naczyniu piekarnika uprzednio nasmarowanym olejem roślinnym lub wyłożonym papierem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól i pieprz każdy kawałek. Posmaruj równomiernie majonezem. Majonez zapewni soczystość mięsa, cebula i ser nie będą suche.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż cebulę pokrojoną w półpierścienie na każdym kotlecie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp równomiernie każdy kawałek startym serem. Umieść formę z kotletami wieprzowymi w rozgrzanym do 180 gr. piekarnik przez 20-25 minut lub do złotego koloru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kotlety wieprzowe z serem gotowane w piekarniku, podawane na gorąco. Jest to uniwersalne danie, do którego można podawać ziemniaki, makaron, ryż i dowolne warzywa. Pełny pyszny obiad dla całej rodziny jest gotowy.

kotlety mięsne to dość popularny przepis. Nie tylko kotlet mięsny jest pysznym pełnowartościowym daniem, ale nadal można gotować mięso z różnymi dodatkami: serem, grzybami, pomidorami itp., ale można również użyć dowolnego mięsa, z wieprzowiny, kurczaka, wołowiny będą doskonałe pachnące soczyste porcje. W moim przypadku jest to wieprzowina.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy