skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem mielonym? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mięso mielone z dowolnego mięsa, które lubisz. Jeśli kupisz gotowy, weź wysokiej jakości, bez dodatków. Ale lepiej samemu zrobić mięso mielone. Mam wieprzowinę z kurczakiem. Jeśli żarówki są małe, weź dwie. Im więcej cebuli, tym bardziej soczyste i delikatne będzie nadzienie.
Krok 2:
Zacznij od farszu. Cebulę obrać, opłukać i posiekać nożem tak drobno, jak to możliwe. Placki ziemniaczane są smażone szybko, więc cebula powinna mieć czas na gotowanie. Do głębokiej miski przenieś mięso mielone i cebulę. Dodaj sól i trochę czarnego mielonego pieprzu.
Krok 3:
Zagnieść mięso mielone, aż będzie gładkie. Najwygodniej jest to zrobić rękami.
Krok 4:
Obierz i opłucz ziemniaki. Kolor placków ziemniaczanych zależy od ziemniaków - z młodych uzyskuje się jaśniejsze, ze starych - ciemniejsze. Ponadto im dłużej starte ziemniaki stoją, tym ciemniejsze będą placki ziemniaczane. Dlatego przed rozpoczęciem obierania ziemniaków przygotuj wszystko do smażenia. Wygodnie umieść miskę z mięsem mielonym w pobliżu pieca, podgrzej patelnię z olejem, aż do małego ognia.
Krok 5:
Zetrzyj ziemniaki na drobną tarkę. Wygodniej jest to zrobić w kombajnie, zwłaszcza jeśli gotujesz dużą porcję placków ziemniaczanych. Przenieś starte ziemniaki do durszlaka i lekko mieszając ziemniaki, spuść nadmiar płynu.
Krok 6:
Nie spiesz się, aby go wylać! Wraz z wodą zniknęła skrobia, której placki ziemniaczane potrzebują, aby zachować swój kształt i nie rozpadać się podczas smażenia. Ostrożnie spuść wodę i pozostaw skrobię, która osiadła na dnie, dodaj ją do ziemniaków. Nie próbuj spuszczać całej wody. W porządku, jeśli trochę wody wróci do ziemniaków.
Krok 7:
Trochę soli i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Pod patelnią zrób duży ogień. Smażę placki ziemniaczane na 8 z 10. Połóż trochę ziemniaków w dłoni, na wierzchu koło mielonego mięsa.
Krok 9:
Przykryj wierzch małą warstwą ziemniaków, na tyle, aby tylko przykryć mięso mielone. Palcami drugiej ręki delikatnie uformuj placek ziemniaczany w okrągły kształt i przenieś na patelnię. Jeśli z ziemniaków wydziela się zbyt dużo wody, należy je spuścić. Aby to zrobić, włóż łyżkę stołową poziomo do miski i pogłęb ją po brzegi - nadmiar wody stopniowo do niej spłynie.
Krok 10:
Smaż placki ziemniaczane na dużym ogniu z obu stron na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. W razie potrzeby dodaj olej.
Krok 11:
Jeśli chcesz usunąć nadmiar oleju z placków ziemniaczanych, rozłóż je z patelni na papierowych ręcznikach.
placki ziemniaczane z mięsem mielonym, lub jak w naszej Białorusi nazywane są również "derunami" lub "czarodziejami", okazują się delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz. Podawaj je na gorąco z dodatkiem kwaśnej śmietany lub machanki.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g