skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Ale nie jest konieczne gotowanie takiego dania wyłącznie z cukinii o dojrzałości mlecznej, dojrzałe owoce nadają się również do takiej przekąski, wystarczy je oczyścić z nasion i skóry.
Krok 2:
Myjemy cukinię, jeśli warzywo jest Dojrzałe, usuwamy skórkę i usuwamy rdzeń z nasionami. Miąższ kroimy w cienkie pierścienie lub połówki pierścieni, w drugiej wersji cukinia jest bardziej zwarta na patelni, a na jedną partię można usmażyć większą liczbę porcji.
Krok 3:
Gotowanie ciasta. Włóż śmietanę do głębokiej miski, możesz użyć procentu tłuszczu według własnych upodobań, jeśli śmietana jest bardzo gęsta, musisz dodać trochę wody. Wbij jajko kurze. Dodaj sól, czarny pieprz. Dodajemy ilość przypraw do smaku i biorąc pod uwagę, z jakim sosem cukinia zostanie podana do stołu.
Krok 4:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę lub starty na drobnej tarce. Dokładnie wymieszaj składniki trzepaczką lub mikserem, aby mieszanina stała się jednorodna, a białko jaja kurzego całkowicie się rozproszyło.
Krok 5:
Wlej przesianą mąkę pszenną do miski z płynem i ponownie wymieszaj składniki, aby mąka nie zebrała się w grudki, a mieszanina stała się konsystencją gęstej śmietany.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię. Rozgrzewamy go. Zanurz kawałki cukinii w misce z ciastem.
Krok 7:
I rozłóż na rozgrzanym oleju (olej powinien być dobrze rozgrzany, aby ciasto nie rozprzestrzeniło się na patelni, ale natychmiast chwyciło cukinię). Na średnim ogniu smażyć cukinię przez 3-4 minuty z każdej strony, aż do złotego koloru.
Krok 8:
Jeśli chcesz, aby cukinia w środku była bardzo miękka, to po obróceniu cukinii na drugą stronę na patelni, patelnię można przykryć pokrywką i przytrzymać przez kilka minut. Ale podczas smażenia bez pokrywki ciasto na plasterkach cukinii jest bardziej chrupiące. Usuń kawałki cukinii w cieście na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się w papier. Następnie przenosimy je na talerz do podania i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g