stek z grilla

Prosty przepis na grillowany stek mięsny. Przepis na stek mięsny gotowany na grillu przyda się miłośnikom rekreacji na świeżym powietrzu! Najprostsza marynata z dostępnych składników i łatwość przygotowania to cechy tego przepisu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 14 g
tłuszcze 68 % 32 g
węglowodany 2 % 1 g
344 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek z grilla? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Może to być płaski kawałek wieprzowiny, wołowiny lub cielęciny. Każdy olej roślinny: od słonecznika po oliwę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso, osusz. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie ma potrzeby ubijania steku przed gotowaniem. Proces ubijania mięsa narusza jego holistyczną strukturę włókien, a po ugotowaniu mięso może stać się sztywne. Wlej olej roślinny i dobrze posmaruj go ze wszystkich stron. Olej stworzy film ochronny, a po marynowaniu wszystkie soki pozostaną w środku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić stek. Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się solenie wszystkich produktów mięsnych na samym końcu gotowania, ponieważ sól usuwa wodę ze wszystkich produktów, a bez płynu stek okaże się suchy. Ale już stworzyliśmy folię ochronną z oleju roślinnego na mięsie, więc możemy teraz dodać sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekany czosnek. Możesz go posiekać nożem, zetrzeć lub przepuścić przez prasę. W przypadku braku świeżego czosnku można go zastąpić czosnkiem w proszku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw mięso do marynowania. Optymalny czas marynowania wynosi od 30 minut do 2 godzin. Konieczne jest marynowanie w temperaturze pokojowej. Lub, jeśli marynujesz przez długi czas w lodówce, wyjmij stek z góry, aby się rozgrzał. W ten sposób mięso będzie bardziej równomiernie smażone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie rozgrzej węgle, jeśli masz je gotowe. Lub podpal drewno i poczekaj, aż się wypali i zamieni się w węgle.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż ruszt grillowy na grillu i stek na grillu. Smaż mięso wystarczająco często, obracając (co około 3 minuty), aby mięso się nie przypaliło. Początkowo smaż na mocno rozgrzanych węglach, aby na steku uformowała się skorupa, a sok z niego nie wyciekł. W tym samym celu w żadnym wypadku nie należy przekłuwać steku mięsnego podczas smażenia: w ten sposób cały sok wypłynie z niego, a mięso będzie suche.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj stek od razu ze świeżymi warzywami i zieleniną. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy