klopsiki w sosie pomidorowym na patelni

pyszne, szybkie i łatwe do przygotowania gorące mięso! Klopsiki w sosie pomidorowym urozmaicają twoje menu. Danie okazuje się smaczne, pachnące i satysfakcjonujące. Klopsiki z sosem doskonale uzupełnią prawie każdy dodatek. Tłuczone ziemniaki, makaron, zboża dobrze się z nimi łączą. Przygotowanie takiego dania jest proste i szybkie, które docenią nowoczesne gospodynie domowe, które nie mają wystarczająco dużo czasu na długi pobyt w kuchni. Dostępne składniki, mięso można wykorzystać w dowolnym smaku i dostępności.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 7 g
tłuszcze 59 % 17 g
węglowodany 17 % 5 g
195 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na klopsiki w sosie pomidorowym według listy. Lepiej jest użyć mięsa mielonego mieszanego, z wieprzowiny i wołowiny, wziętych w równych częściach, klopsiki z takiego mięsa mielonego okażą się soczyste i smaczne. Aby danie było mniej kaloryczne, możesz użyć mielonego mięsa drobiowego. Mięso mielone można przykręcić do maszynki do mięsa ze świeżego mięsa lub użyć gotowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Używamy jednej cebuli do przygotowania mięsa mielonego, drugiej do sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do miski z mielonym mięsem dodaj drobno posiekaną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. W razie potrzeby możesz dodać więcej przypraw i przypraw do mięsa. Kto lubi ostrzejsze i bardziej pikantne potrawy, może dodać suche Adjiki. Dokładnie wymieszaj masę, aby mięso mielone stało się jednorodne w konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Z mięsa mielonego z rękami nasączonymi wodą tworzymy małe kulki. Obtocz je w mące pszennej wlanej do miski. Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Smażyć klopsiki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, obracając je szpatułką, aż będą rumiane ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smażyć klopsiki przez około 15 minut i wyjąć z patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę oleju roślinnego na patelnię. Smażyć ugotowaną cebulę i marchewkę na średnim ogniu, mieszając, aż będzie lekko rumiana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż pastę pomidorową na patelnię ze smażonymi warzywami i wlej pół szklanki wody. Wymieszaj mieszaninę i zagotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ugotowane klopsiki rozprowadzamy we wrzącym sosie. Dusić klopsiki w sosie pomidorowym na średnim ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, jeśli sos wydaje się płynny, pozwól mu trochę odparować. Wyłącz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Danie podajemy do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez, ze świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy