Chiński sos słodko-kwaśny

pikantny pikantny sos do dań kuchni azjatyckiej! Wiele osób lubi dania, w tym sosy, chińskie i inne dania kuchni azjatyckiej. Większość z nich można przygotować w domu. Na przykład chiński sos słodko-kwaśny jest niezwykły i interesujący w smaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 71 % 15 g
92 kcal
IG: 87 / 7 / 7

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Obierz cebulę z łuski i drobno posiekaj nożem. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go, najpierw wyślij cebulę na patelnię, smaż przez kilka minut na średnim ogniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę, pokrój na dwie części, Wytnij torebkę z nasionami, pokrój miąższ w małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie kładziemy paprykę na cebulę i smażymy je razem przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelnię z warzywami dodajemy czosnek i cukier, sól, wystarczy szczypta, ponieważ używamy również sosu sojowego, sosu pomidorowego, które zawierają te składniki. Wlać sos sojowy, ocet jabłkowy, sok ananasowy, sos pomidorowy. Dla wygody te składniki naszego sosu można mieszać w osobnym pojemniku. Wymieszaj zawartość rondla i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj łyżeczkę skrobi i kontynuuj duszenie sosu na ogniu, ciągle mieszając szpatułką, aż sos zgęstnieje. Wyłącz ogień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby uzyskać bardziej jednorodną konsystencję sosu, można go przebić blenderem. Sos jest gotowy. Taki sos doskonale uzupełni kurczaka lub wieprzowinę gotowaną w stylu azjatyckim, a także nadaje się do ziemniaków, tłuczonych ziemniaków, ryżu, makaronu jako pikantnego i pikantnego sosu. Smacznego!

istnieje wiele różnych przepisów na sos chiński i każdy może wybrać przepis według własnego gustu, biorąc pod uwagę walory smakowe dania, do którego zostanie podany taki sos. Przygotowanie takiego sosu w domu wcale nie jest trudne i nie trwa długo. Oczywiście o wiele łatwiej jest kupić gotowy sos, ale jakość i smak tego produktu będzie inny niż domowy. Rzeczywiście, w sosie domowym nie dodamy przeciwutleniaczy, zagęszczaczy i konserwantów niezbędnych do przedłużenia okresu przydatności sosu fabrycznego. Smak domowego sosu można regulować, zmieniając proporcje składników: uczynić go słodszym, ostrzejszym, grubszym lub mniej słonym.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g

Podobne przepisy