Funchoza z krewetkami i warzywami

w pośpiechu, bardzo proste i smaczne, na romantyczną kolację. Funchoza z krewetkami i warzywami jest idealna do podania na obiad z bliskimi. Dobrze komponuje się z winem, jest sycący, ale jednocześnie lekki. A skład produktów dla niej można zmieniać w zależności od pory roku i smaku!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 73 % 27 g
165 kcal
IG: 25 / 75 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić funchozę z krewetkami i warzywami? Na początek umyj duże marchewki, obierz i posiekaj w małe paski. Aby słomki były jak najbardziej tego samego rozmiaru, możesz użyć specjalnej tarki do warzyw. Dzięki temu danie będzie wyglądać schludniej. Rozgrzej olej na patelni z wysokimi bokami. I włóż marchewki do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W międzyczasie umyj paprykę, uwolnij ją z nasion i przegród. Posiekaj drobną słomkę. I wyślij na patelnię do smażenia marchewki. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj młodą cukinię cukinią i za pomocą tarki lub noża posiekaj ją w taki sam sposób, jak posiekaną marchewkę. Przenieś do warzyw na patelnię. Wlej ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszać. Smaż warzywa przez około 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Skoncentruj się na swoim piecu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj funchozę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po prostu zalałem moją wrzącą wodą i po siedmiu minutach parzenia spłukałem dużą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania i zmyć niepotrzebną skrobię.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy warzywa będą gotowe, posyp je sezamem. Włóż makaron na patelnię i wymieszaj z warzywami. Będzie miała czas na rozgrzanie się do podania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na czystej patelni rozgrzej olej roślinny. Obierz czosnek i posiekaj w pierścienie. Dodaj czosnek na patelnię do smażenia. Dodaj do tego kawałki chili.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy czosnek się zarumieni, usuń go i pieprz z patelni. Nie będą już potrzebne , ponieważ już wykonali swoją pracę-aromatyzowali olej. Umieść rozmrożone obrane krewetki na patelni. I smaż je przez kilka minut. Na porcjowanych talerzach ułóż makaron z warzywami. Na wierzchu udekoruj krewetkami.

ze względu na moją wrodzoną miłość do warzyw zawsze dodaję je do potraw w sporej ilości. Skończyło się więc na tym, że miałem trochę mniej makaronu niż warzyw. Ale tak bardzo kocham.
możesz użyć wagi kuchennej i wziąć warzywa w dokładnym stosunku 1: 1 z makaronem lub nawet mniej.
warzywa na funchozę można pozostawić na wpół ugotowane. Oznacza to, że w środku mogą trochę chrupać. To absolutnie normalne. Dzięki temu pozostaną w nich większe korzyści.
smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Makaron Szklany - 351   kcal / 100g

Podobne przepisy