skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić funchozę z krewetkami i warzywami? Na początek umyj duże marchewki, obierz i posiekaj w małe paski. Aby słomki były jak najbardziej tego samego rozmiaru, możesz użyć specjalnej tarki do warzyw. Dzięki temu danie będzie wyglądać schludniej. Rozgrzej olej na patelni z wysokimi bokami. I włóż marchewki do smażenia.
Krok 2:
W międzyczasie umyj paprykę, uwolnij ją z nasion i przegród. Posiekaj drobną słomkę. I wyślij na patelnię do smażenia marchewki. Wymieszać.
Krok 3:
Umyj młodą cukinię cukinią i za pomocą tarki lub noża posiekaj ją w taki sam sposób, jak posiekaną marchewkę. Przenieś do warzyw na patelnię. Wlej ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszać. Smaż warzywa przez około 5 do 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj funchozę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po prostu zalałem moją wrzącą wodą i po siedmiu minutach parzenia spłukałem dużą ilością zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania i zmyć niepotrzebną skrobię.
Krok 5:
Gdy warzywa będą gotowe, posyp je sezamem. Włóż makaron na patelnię i wymieszaj z warzywami. Będzie miała czas na rozgrzanie się do podania.
Krok 6:
Na czystej patelni rozgrzej olej roślinny. Obierz czosnek i posiekaj w pierścienie. Dodaj czosnek na patelnię do smażenia. Dodaj do tego kawałki chili.
Krok 7:
Gdy czosnek się zarumieni, usuń go i pieprz z patelni. Nie będą już potrzebne , ponieważ już wykonali swoją pracę-aromatyzowali olej. Umieść rozmrożone obrane krewetki na patelni. I smaż je przez kilka minut. Na porcjowanych talerzach ułóż makaron z warzywami. Na wierzchu udekoruj krewetkami.
ze względu na moją wrodzoną miłość do warzyw zawsze dodaję je do potraw w sporej ilości. Skończyło się więc na tym, że miałem trochę mniej makaronu niż warzyw. Ale tak bardzo kocham.
możesz użyć wagi kuchennej i wziąć warzywa w dokładnym stosunku 1: 1 z makaronem lub nawet mniej.
warzywa na funchozę można pozostawić na wpół ugotowane. Oznacza to, że w środku mogą trochę chrupać. To absolutnie normalne. Dzięki temu pozostaną w nich większe korzyści.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Makaron Szklany - 351 kcal / 100g