Cordon blue classic z szynką i serem

soczysta cielęcina z szynką i serem pod chrupiącą skórką. Do tej pory słowo "Cordon Blue" oznacza roladki z fileta z kurczaka z serem i szynką w środku. Jednak klasyczna wersja tego dania została przygotowana z delikatnej cielęciny. To jest ta początkowa wersja, którą dziś przygotujemy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 38 % 15 g
węglowodany 18 % 7 g
229 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Cordon Bleu Classic z szynką i serem? Potrzebujemy: 600 g pulpy cielęcej lub wołowej; 100 g szynki; 80 g sera; czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wołowinę na talerze o grubości nie większej niż 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż folię spożywczą lub torebkę celofanową na mięsie i ubij młotkiem, aby plasterek był cienki. Bić tylko z jednej strony, aby nie uszkodzić integralności kawałka mięsa. W końcu przez to wypłynie stopiony ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, pieprz mięso.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szynkę pokrój również w cienkie plasterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ser w cienkie plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż 1-2 plastry szynki na plasterku wołowiny. Rozłóż 1-2 plasterki sera na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwinąć mięso ciasną rolką, obracając boczne krawędzie, aby ser nie wyciekł.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do panierowania potrzebujemy: 100 g bułki tartej; 1 jajko; 4 łyżki.l mleko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz jajko z mlekiem i ubij, aż będzie gładkie. Wysyp krakersy na płaski talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zanurz bułki w ubitym jajku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dokładnie zwiń bułkę tartą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż Cordon Bleu ze wszystkich stron, aż pojawi się złoty kolor.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj Cordon Bleu na gorąco. Smacznego!

danie, od którego pochodzi nazwa najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie (znajduje się we Francji - wyznacznik trendów gastronomicznych), ma wielu fanów na całym świecie. W dosłownym tłumaczeniu "Cordon Blue" oznacza "niebieską wstążkę", co ma niewiele wspólnego ze składnikami tworzącymi danie.
co więcej, sama historia pochodzenia takiej nazwy zaginęła i wysuwa się kilka wersji jednocześnie: od wręczenia mu Orderu Świętego Ludwika na niebieskiej wstążce, do założenia, że sznycel był wcześniej związany niebieską wstążką podczas serwowania.
A jednak pod tą nazwą prosta bułka cielęca nadziewana serem i szynką podbiła cały świat. Warto zauważyć, że pierwotnie Cordon Bleu był wytwarzany ze sznycla cielęcego lub wołowego, który był zwalczany tak cienko, jak to możliwe. Jednak teraz wołowina jest często zastępowana kurczakiem: okazuje się, że jest bardziej budżetowa.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy