skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Cordon Bleu Classic z szynką i serem? Potrzebujemy: 600 g pulpy cielęcej lub wołowej; 100 g szynki; 80 g sera; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Pokrój wołowinę na talerze o grubości nie większej niż 1 cm.
Krok 3:
Połóż folię spożywczą lub torebkę celofanową na mięsie i ubij młotkiem, aby plasterek był cienki. Bić tylko z jednej strony, aby nie uszkodzić integralności kawałka mięsa. W końcu przez to wypłynie stopiony ser.
Krok 4:
Sól, pieprz mięso.
Krok 5:
Szynkę pokrój również w cienkie plasterki.
Krok 6:
Pokrój ser w cienkie plasterki.
Krok 7:
Połóż 1-2 plastry szynki na plasterku wołowiny. Rozłóż 1-2 plasterki sera na wierzchu.
Krok 8:
Zwinąć mięso ciasną rolką, obracając boczne krawędzie, aby ser nie wyciekł.
Krok 9:
Do panierowania potrzebujemy: 100 g bułki tartej; 1 jajko; 4 łyżki.l mleko.
Krok 10:
Połącz jajko z mlekiem i ubij, aż będzie gładkie. Wysyp krakersy na płaski talerz.
Krok 11:
Zanurz bułki w ubitym jajku.
Krok 12:
Następnie dokładnie zwiń bułkę tartą.
Krok 13:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż Cordon Bleu ze wszystkich stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 14:
Podawaj Cordon Bleu na gorąco. Smacznego!
danie, od którego pochodzi nazwa najbardziej prestiżowej szkoły kulinarnej na świecie (znajduje się we Francji - wyznacznik trendów gastronomicznych), ma wielu fanów na całym świecie. W dosłownym tłumaczeniu "Cordon Blue" oznacza "niebieską wstążkę", co ma niewiele wspólnego ze składnikami tworzącymi danie.
co więcej, sama historia pochodzenia takiej nazwy zaginęła i wysuwa się kilka wersji jednocześnie: od wręczenia mu Orderu Świętego Ludwika na niebieskiej wstążce, do założenia, że sznycel był wcześniej związany niebieską wstążką podczas serwowania.
A jednak pod tą nazwą prosta bułka cielęca nadziewana serem i szynką podbiła cały świat. Warto zauważyć, że pierwotnie Cordon Bleu był wytwarzany ze sznycla cielęcego lub wołowego, który był zwalczany tak cienko, jak to możliwe. Jednak teraz wołowina jest często zastępowana kurczakiem: okazuje się, że jest bardziej budżetowa.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g