warzywa w sosie sojowym na patelni

w pośpiechu, zdrowe, smaczne, wakacje każdego dnia! Warzywa w sosie sojowym na patelni są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Możesz wziąć dowolne, które są dostępne w lodówce, w tym mrożone. Imbir, czosnek i sos sojowy dodają niesamowitego pikantnego akcentu gotowemu daniu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 48 % 10 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak smażyć warzywa w sosie sojowym na patelni? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz na liście. Zamiast zielonej fasoli można użyć strąków młodego groszku. Seler szypułkowy dobrze pasuje do ogólnego składu warzyw. Zamiast zwykłej cebuli weź por, jeśli jest dostępny, ma łagodniejszy i delikatniejszy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki, czosnek i cebulę umyć, osuszyć i obrać. W cukinii i bakłażanie odetnij punkty mocowania łodygi. Jeśli cukinia nie jest młoda, odetnij z niej skórę i usuń nasiona. Pokrój paprykę na pół, usuń rdzeń. W przypadku fasolki szparagowej odetnij kucyki po obu stronach i usuń "wąsy". Dokładnie spłucz wszystko w czystej wodzie i osusz papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój marchewkę i cebulę w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj bakłażana i paprykę w tej samej kostce, co marchewka i cebula. Jeśli warzywa zostaną pokrojone w ten sam sposób, będą wyglądać bardziej apetycznie i pięknie na twoim talerzu. Pokrój strąki fasoli na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Korzeń imbiru obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Posiekaj czosnek nożem lub przełóż przez prasę. Cukinię pokrój na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Najpierw usmaż cebulę i marchewkę. Ciągle mieszając, gotuj, aż cebula się zrumieni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyślij fasolę, bakłażana i paprykę na patelnię. Zmniejsz płomień do nieco powyżej średniej i smaż warzywa przez około 8-10 minut. Nie oddalaj się od pieca, okresowo mieszaj zawartość patelni. Gdy bakłażan z fasolą będzie prawie gotowy, wyślij cukinię na patelnię. Mieszaj i gotuj przez kolejne 4-5 minut. Warzywa nie powinny zamieniać się w owsiankę i być lekko "al dente".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij czosnek i imbir do warzyw, a następnie wlej olej sezamowy i sos sojowy. Wymieszaj i przytrzymaj na kuchence przez kilka sekund.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp gotowe danie ziarnami sezamu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj gałązką świeżych ziół i podawaj!

smażone warzywa w sosie sojowym są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Często podaję je jako dodatek do kurczaka lub samodzielne danie.

smacznego!

jak usunąć gorycz z bakłażana? Pokrój bakłażana na talerze, kółka lub kostki, sól, odstaw na około 10 minut, aż sok zacznie płynąć. Spuść powstały płyn, opłucz bakłażany i zacznij gotować.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g

Podobne przepisy