puszysty omlet z mlekiem i kiełbasą na patelni

Szybkie i satysfakcjonujące śniadanie dla całej rodziny! Przygotowanie puszystego omletu z kiełbasą zajmie ci bardzo mało czasu. Jeśli dodasz do niego kolorowe warzywa, będzie nie tylko smaczny i zdrowy, ale także piękny. I nawet z jednym składnikiem stanie się ulubionym daniem Twojej rodziny!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 8 g
tłuszcze 57 % 13 g
węglowodany 9 % 2 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Początkowo przepis jest przeznaczony na 4 porcje, więc w opisie jest 6 jajek. Gotowałam z dwóch. Kiełbasa będzie smaczniejsza do gotowania, bez tłuszczu. Odpowiednie są również kiełbaski. Warzywa nie mogą być w ogóle umieszczane, są dla amatora i dla użyteczności i piękna. Możesz również dodać dowolne warzywa-koperek, pietruszkę, zieloną cebulę. Warzywa umyć i osuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kiełbasę w drobną kostkę. Im mniejszy rozmiar, tym bardziej estetyczny będzie omlet, ale ogólnie nie jest to ważne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój również pomidora w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I papryka. Jeśli weźmiesz pieprz w różnych kolorach, okaże się jeszcze piękniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozbij jajka do miski i ubij trzepaczką, aż będą puszyste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej mleko, dodaj sól i pieprz. Weź pod uwagę zasolenie kiełbasy, nie przesadzaj omletu. Ponownie ubij wszystkie potrawy trzepaczką, aż będą całkowicie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj posiekaną kiełbasę i warzywa do masy jajecznej. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Weź odpowiednią patelnię. Im mniejsza średnica, tym wspanialszy będzie omlet. Podgrzej go na małym ogniu, wlej olej roślinny. Niech olej też trochę się rozgrzeje. Wlej masę jajeczną na patelnię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj omlet przez około 5 minut na małym ogniu, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 10 minutach puszysty omlet będzie gotowy. Jajka powinny być w pełni ugotowane - jeśli na wierzchu pozostaną płynne, trzymaj omlet na ogniu jeszcze trochę. Gotowy omlet podawaj natychmiast na stole-smakuje lepiej na gorąco, a ponadto taki omlet szybko spada jak suflet. Podczas serwowania posyp omlet ziołami.

podobała mi się ta opcja gotowania omletu - okazała się delikatna, a jednocześnie bogata w smak. Wcześniej najpierw usmażyłem kiełbasę z warzywami na patelni, a dopiero potem zalałem wszystko ubitymi jajkami.

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g

Podobne przepisy