skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Początkowo przepis jest przeznaczony na 4 porcje, więc w opisie jest 6 jajek. Gotowałam z dwóch. Kiełbasa będzie smaczniejsza do gotowania, bez tłuszczu. Odpowiednie są również kiełbaski. Warzywa nie mogą być w ogóle umieszczane, są dla amatora i dla użyteczności i piękna. Możesz również dodać dowolne warzywa-koperek, pietruszkę, zieloną cebulę. Warzywa umyć i osuszyć.
Krok 2:
Pokrój kiełbasę w drobną kostkę. Im mniejszy rozmiar, tym bardziej estetyczny będzie omlet, ale ogólnie nie jest to ważne.
Krok 3:
Pokrój również pomidora w kostkę.
Krok 4:
I papryka. Jeśli weźmiesz pieprz w różnych kolorach, okaże się jeszcze piękniejszy.
Krok 5:
Rozbij jajka do miski i ubij trzepaczką, aż będą puszyste.
Krok 6:
Wlej mleko, dodaj sól i pieprz. Weź pod uwagę zasolenie kiełbasy, nie przesadzaj omletu. Ponownie ubij wszystkie potrawy trzepaczką, aż będą całkowicie gładkie.
Krok 7:
Dodaj posiekaną kiełbasę i warzywa do masy jajecznej. Jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Weź odpowiednią patelnię. Im mniejsza średnica, tym wspanialszy będzie omlet. Podgrzej go na małym ogniu, wlej olej roślinny. Niech olej też trochę się rozgrzeje. Wlej masę jajeczną na patelnię.
Krok 9:
Gotuj omlet przez około 5 minut na małym ogniu, a następnie przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień.
Krok 10:
Po 10 minutach puszysty omlet będzie gotowy. Jajka powinny być w pełni ugotowane - jeśli na wierzchu pozostaną płynne, trzymaj omlet na ogniu jeszcze trochę. Gotowy omlet podawaj natychmiast na stole-smakuje lepiej na gorąco, a ponadto taki omlet szybko spada jak suflet. Podczas serwowania posyp omlet ziołami.
podobała mi się ta opcja gotowania omletu - okazała się delikatna, a jednocześnie bogata w smak. Wcześniej najpierw usmażyłem kiełbasę z warzywami na patelni, a dopiero potem zalałem wszystko ubitymi jajkami.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g