kotlety z jajkiem w środku

jasne, oryginalne danie mięsne na świąteczny stół! Kotlety z jajkiem w środku pomogą, gdy zwykłe są już zmęczone. Danie jest tak spektakularne, że na stole natychmiast przyciąga uwagę wszystkich gości. Ale mimo to przygotowanie jest bardzo proste! Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 46 % 16 g
węglowodany 23 % 8 g
219 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z jajkiem w środku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. do takich kotletów można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z wieprzowiną i kurczakiem. Przełóż oba rodzaje mięsa przez maszynkę do mięsa i zamień w mięso mielone. Mięso mielone można kupić i jest gotowe. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Napełnij Bochenek mlekiem i pozostaw do namoczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podążaj za mięsem przez maszynkę do mięsa, przepuść cebulę, czosnek i bochenek wyciśnięty z mleka. Obecność Bochenka w mleku sprawia, że mięso mielone jest delikatniejsze i bardziej soczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, mielony pieprz i trochę papryki. Przyprawy można nieco zmienić według własnych upodobań. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby masa była bardziej jednorodna. Uderz mięso mielone w dno miski. To sprawi, że będzie ciaśniejszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mokrymi rękami uformuj mielone ciasto i ułóż ugotowane jajko.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zamknij jajko mielonym mięsem i uformuj w duży placek. Rozwałkuj kotlet w bułce tartej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż placki z jajkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż je ze wszystkich stron na małym ogniu, aby miały czas na dobre usmażenie w środku. Zajmie to 3-4 minuty. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kotlety przez kolejne 3-4 minuty, aby trochę się gotowały na parze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kotlety z jajkiem w środku są gotowe! Uzupełnij je świeżymi warzywami i podawaj na gorąco! Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy