skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z jajkiem w środku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. do takich kotletów można użyć dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z wieprzowiną i kurczakiem. Przełóż oba rodzaje mięsa przez maszynkę do mięsa i zamień w mięso mielone. Mięso mielone można kupić i jest gotowe. Gotuj jajka z wyprzedzeniem we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ostudź jajka w zimnej wodzie.
Krok 2:
Obierz cebulę i opłucz w zimnej wodzie. Napełnij Bochenek mlekiem i pozostaw do namoczenia.
Krok 3:
Podążaj za mięsem przez maszynkę do mięsa, przepuść cebulę, czosnek i bochenek wyciśnięty z mleka. Obecność Bochenka w mleku sprawia, że mięso mielone jest delikatniejsze i bardziej soczyste.
Krok 4:
Dodaj sól, mielony pieprz i trochę papryki. Przyprawy można nieco zmienić według własnych upodobań. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, aby masa była bardziej jednorodna. Uderz mięso mielone w dno miski. To sprawi, że będzie ciaśniejszy.
Krok 5:
Mokrymi rękami uformuj mielone ciasto i ułóż ugotowane jajko.
Krok 6:
Zamknij jajko mielonym mięsem i uformuj w duży placek. Rozwałkuj kotlet w bułce tartej.
Krok 7:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i ułóż placki z jajkiem.
Krok 8:
Smaż je ze wszystkich stron na małym ogniu, aby miały czas na dobre usmażenie w środku. Zajmie to 3-4 minuty. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj kotlety przez kolejne 3-4 minuty, aby trochę się gotowały na parze.
Krok 9:
Kotlety z jajkiem w środku są gotowe! Uzupełnij je świeżymi warzywami i podawaj na gorąco! Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g