skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zalej wątrobę wrzącą wodą i usuń folię, podważając ją ostrym nożem z cienkim ostrzem. Następnie kroimy go na duże kawałki, myjemy i wrzucamy do durszlaka, aby woda była szklana.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój na 4 części. Obierz czosnek.
Krok 3:
Włóż cebulę, czosnek i wątrobę do miski blendera. Najpierw położyłem połowę przygotowanej cebuli i połowę wątroby, aby lepiej było zmielić. Od razu włożyłem cały czosnek. Położyłem cebulę i czosnek na dnie, aby lepiej się zmieliły.
Krok 4:
Zmiel wszystkie składniki na papkę. Potem zrobiłem to samo z pozostałą cebulą i wątróbką. Możesz umieścić wszystkie składniki w głębokiej misce i zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego. Zauważono, że w tym przypadku mięso mielone będzie grubsze w konsystencji.
Krok 5:
Wlej mięso mielone do głębokiego pojemnika.
Krok 6:
Wbij jajko, dodaj majonez, wlej mąkę przesianą przez małe sitko, sól i pieprz do smaku. Wziąłem majonez o zawartości tłuszczu 67%. Zamiast tego możesz włożyć tłustą śmietanę lub śmietanę w tej samej ilości do mielonego mięsa. Dzięki temu dodatkowi kotlety będą bardziej soczyste.
Krok 7:
Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek mąki. Możesz odstawić mięso mielone na chwilę, około 10 minut, a następnie ponownie dobrze wymieszać. Wtedy na pewno nie pozostaną żadne grudki, ponieważ mąka pęcznieje i dobrze ingeruje w całkowitą masę.
Krok 8:
Przystępujemy do smażenia odlotu. Podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego na patelni. Nie wlewaj dużo oleju, aby kotlety nie były tłuste. Rozprowadzamy niewielką ilość mięsa mielonego, tworząc okrągłe lub owalne ciasta - mam owalne. Położyłem drewnianą łyżką taką samą ilość mięsa mielonego, aby kotlety wyszły tego samego rozmiaru. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez 3 minuty.
Krok 9:
Odwróć i smaż do miękkości przez kolejne 2 minuty. Przed kolejną partią ponownie wlej kilka łyżek oleju i dobrze go rozgrzej. Używamy całego mięsa mielonego.
bardzo smaczne kotlety w pośpiechu. Takie przepisy pomagają szybko i smacznie nakarmić całą rodzinę. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g