kotlety z wątróbki wołowej

pyszne, delikatne i soczyste kotlety na lunch. Można je podawać z dowolnym dodatkiem, który najbardziej Ci się podoba. Odpowiednie są tłuczone ziemniaki, makaron, różne zboża itp., a także nie zapomnij o sałatce!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 33 % 11 g
węglowodany 30 % 10 g
185 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zalej wątrobę wrzącą wodą i usuń folię, podważając ją ostrym nożem z cienkim ostrzem. Następnie kroimy go na duże kawałki, myjemy i wrzucamy do durszlaka, aby woda była szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój na 4 części. Obierz czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż cebulę, czosnek i wątrobę do miski blendera. Najpierw położyłem połowę przygotowanej cebuli i połowę wątroby, aby lepiej było zmielić. Od razu włożyłem cały czosnek. Położyłem cebulę i czosnek na dnie, aby lepiej się zmieliły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel wszystkie składniki na papkę. Potem zrobiłem to samo z pozostałą cebulą i wątróbką. Możesz umieścić wszystkie składniki w głębokiej misce i zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego. Zauważono, że w tym przypadku mięso mielone będzie grubsze w konsystencji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mięso mielone do głębokiego pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wbij jajko, dodaj majonez, wlej mąkę przesianą przez małe sitko, sól i pieprz do smaku. Wziąłem majonez o zawartości tłuszczu 67%. Zamiast tego możesz włożyć tłustą śmietanę lub śmietanę w tej samej ilości do mielonego mięsa. Dzięki temu dodatkowi kotlety będą bardziej soczyste.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek mąki. Możesz odstawić mięso mielone na chwilę, około 10 minut, a następnie ponownie dobrze wymieszać. Wtedy na pewno nie pozostaną żadne grudki, ponieważ mąka pęcznieje i dobrze ingeruje w całkowitą masę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przystępujemy do smażenia odlotu. Podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego na patelni. Nie wlewaj dużo oleju, aby kotlety nie były tłuste. Rozprowadzamy niewielką ilość mięsa mielonego, tworząc okrągłe lub owalne ciasta - mam owalne. Położyłem drewnianą łyżką taką samą ilość mięsa mielonego, aby kotlety wyszły tego samego rozmiaru. Smażyć z jednej strony na średnim ogniu przez 3 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć i smaż do miękkości przez kolejne 2 minuty. Przed kolejną partią ponownie wlej kilka łyżek oleju i dobrze go rozgrzej. Używamy całego mięsa mielonego.

bardzo smaczne kotlety w pośpiechu. Takie przepisy pomagają szybko i smacznie nakarmić całą rodzinę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy